fbpx Skip to content

Markant flertal for Norden frem for EU

Gallup har lavet en meningsmåling for tænketanken NyAgenda om, hvorvidt danskerne ønsker et nordisk forbund i et fleksibelt samarbejde med EU i stedet for fuldt EU-medlemskab. Et markant flertal på 47 pct. vælger et nordisk forbund og kun 28 pct. vælger fuldt medlemskab af EU. 25 pct. svarer ved ikke, fortæller en pressemeddelelse fra tænketanken.

Dette overraskende resultat fremkommer på et tidspunkt, hvor tilliden til EU er lav, hvor der er opbrud i Storbritannien i forhold til EU, og hvor diskussionen om udvidet nordisk samarbejde er kommet på dagsorden i hele Norden med bl.a. Stoltenberg-rapporten og Gunnar Wetterbergs rapport om en nordisk forbundsstat.

”Målingen viser, at danskernes holdning til EU afhænger af hvilket alternativ til EU, der præsenteres. Et nordisk forbund støttes af et markant flertal af danskerne og det vil være oplagt at nordiske politikere følger befolkningen og begynder at se på mulighederne for at styrke et mere formelt og mere omfattende nordisk samarbejde”, udtaler Drude Dahlerup fra Tænketanken NyAgenda.

”Det er bemærkelsesværdigt, at der er flertal for et nordisk forbund blandt næsten samtlige partiers vælgere når vælgerne får en mere nuanceret valgmulighed. Kun Venstre og Det Radikale Venstre har flertal for EU-medlemskab i stedet for et nordisk forbund. Men også i disse to partier vælger over 30 pct. af vælgerne et nordisk forbund” udtaler Niels I Meyer fra Tænketanken NyAgenda.

”Der vil være mange fordele ved at styrke det nordiske samarbejde. Et nordisk forbund kan være med til at sikre det nordiske velfærdssamfund og højere standarder inden for sundhed og miljø. Derudover vil en fælles nordisk stemme i verden kunne bidrage til at finde mere bæredygtige løsninger inden for konfliktløsning og i kampen mod den globale opvarmning ”“ og erfaringer viser at det vil være muligt for Norden, at indgå gode handels- og samarbejdsaftaler med EU”, udtaler Lave K. Broch fra Tænketanken NyAgenda, der også er kandidat til EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

I 2004 gennemførte Gallup en lignende undersøgelse for Folkebevægelsen mod EU, hvor 51 foretrak tættere nordisk samarbejde, mens 36 pct. foretrak fortsat EU-medlemskab.


Læs mere om NyAgendas nye måling – [->http://nyagenda.dk/] Læs mere om Gallup-undersøgelsen i 2004 – klik her!.

Back To Top