fbpx Skip to content

Irerne afviser nedskæringer for at redde euroen

Folkebevægelsen mod EU’s irske søsterorganisation Peoples Movement offentliggjorde ved årsskiftet en meningsmåling foretaget af analysevirksomheden RedC og finansieret af den EU-kritiske alliance EUD.
Målingen viser bl.a. at 69 pct. ikke vil acceptere flere nedskæringer for at redde euroen, hvilket 27 pct. godt vil. 4 pct. svarer ved ikke. Regnes ”ved ikke” fra, er det 72 pct. som ikke vil acceptere nedskæringerne.

– 72 pct. af det irske folk ville være imod eventuelle nedskæringer i løn, social velfærd eller i pensioner for at sikre euroens overlevelse. Det bør give en kraftig advarsel til eventuelle planer hos regeringen om fortsatte stramninger, siger en af talspersonerne for Peoples Movement, kunstneren Robert Ballagh.

Modstanden er markant hos begge køn, i alle aldre, alle sociale lag, faggrupper og geografiske dele af Irland. Men den er størst blandt hjemmegående husmødre og arbejdsløse.

Uvidende om at store lande får mere magt

Målingen viser også, at 69 pct. af befolkningen ikke er bevidst om, at de store lande får betydeligt mere magt, når der skal vedtages EU-regler i Rådet som følge af Lissabon-traktaten.

– Det kommer ikke som nogen overraskelse for Peoples Movement. Vi har konsekvent sagt, ar det var en bevidst politik fra regeringen og det politiske establishments side at holde det irske folk i uvidenhed om denne grundlæggende ændring af EUs lovgivningsproces, siger formanden for Peoples Movement, tidl. MEP Patricia McKenna, der også er formand for EUD.

I 2014 vil Irland se sin stemme mere end halveret til mindre end 1 pct, mens Tyskland vil se sin stemme fordoblet til 16 pct.. Fra november vil de seks største EU-lande øge deres andel af Rådets stemmer fra 49 pct. til over 70 pct , mens den samlede stemmeandel for de 22 mindste stater vil falde fra 51 pct. til mindre end 30 pct.

Læs mere hos Peoples Movement ”“ klik her!

Back To Top