fbpx Skip to content

Irsk valg i skyggen af EU-nedskæringer

Vælgerne i Republikken Irland går i dag til stemmeurnerne for at vælge 166 politikere til deres parlament. Den siddende konservative Fianna Fail-regering udskrev valget efter regeringssamarbejdet med De Grønne brød sammen i kølvandet på regeringens accept af EUs såkaldte hjælpepakke til det kriseramte land. EU krævede i den forbindelse voldsomme nedskæringer, hvilket medførte vedtagelsen af et budget, hvor der skal skæres omkring 45 milliarder kroner i år. Nedskæringerne betyder bl.a. en reduktion i børnetilskud, indefrysning af offentlige pensioner, en lønnedgang på 10 procent for offentlige ansatte og en 4 procent reduktion af udgifterne til social velfærd.

Meningsmålinger tyder på voldsom tilbagegang til Fianna Fail, mens det kristen-demokratiske Fine Gael tegner til at blive det største parti. Fremgangen er også meget markant hos Sinn Fein, der står til en fordobling. Partiet er modstander af Lissabon-traktaten og ønsker en ny aftale med EU omkring krisen. Det samme er tilfældet med mange af de uafhængige kandidater og kandidater fra mindre venstrefløjsorganisationer, som også ser ud til at få et godt valg.

Folkebevægelsen mod EUs irske søsterorganisation Peoples Movement opfordrer vælgerne til at stemme på kandidater, der bakker op om organisationens Folkets Agenda med fem punkter: * Afvisning af gælden. * National kontrol over naturressourcer. * Modstand mod EUs konkurrence- og privatiseringspolitik. * Forsvar af irsk neutralitet og suverænitet. * Magt skal tages tilbage fra Bruxelles.

Læs mere hos bl.a.:
Peoples Movement ”“ klik her!
EUObserver.com ”“ klik her!

Back To Top