fbpx Skip to content

– Island vil ikke ombord i Titanic!

Islands nye regering har i dag præsenteret sit regeringsgrundlag, hvori det slås fast, at forhandlingerne med EU om islandsk medlemskab indstilles. Den beslutning bliver hilst velkommen af Folkebevægelsen mod EU.

I regeringsgrundlaget står der:
Dansk oversættelse:
“Forhandlingerne med EU om medlemskab vil blive indstillet og der vil blive udarbejdet en rapport om de hidtidige resultater af forhandlingerne og udviklingen i EU. Rapporten vil blive præsenteret for og diskuteret i Altinget (det islandske parlament, red.) og offentliggjort for befolkningen.. Forhandlinger om medlemskab vil ikke blive genoptaget med mindre, der bliver afholdt en folkeafstemning først.”
På islandsk:
“Gert verður hlé á aðildarviðræðum Íslands við Evrópusambandið og úttekt gerð á stöðu viðræðnanna og þróun mála innan sambandsins. Úttektin verður lögð fyrir Alþingi til umfjöllunar og kynnt fyrir þjóðinni. Ekki verður haldið lengra í aðildarviðræðum við Evrópusambandið nema að undangenginni þjóðaratkvæðagreiðslu.”

– Da Island blev hårdt ramt af den internationale finanskrise i 2008, kiggede mange sig om efter en redningskrans. EU blev forvekslet med det og en ansøgning om medlemskab blev sendt af sted. Siden har krisen i EU og ikke mindst i eurolandene solidt overhalet forholdene i Island, konstaterer Søren Søndergaard, som er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen (og medlem af Delegationen for Forbindelserne med Schweiz, Island og Norge og Det Blandede EØS-Parlamentarikerudvalg).

– Mens væksten fortsat er faldende eller i bedste fald stagnerende i euroland, så er den økonomiske vækst i Island tiltaget med 2,5 pct. i både 2011 og 2012. Og mens arbejdsløsheden galoperer helt udenfor kontrol i EU og skaber social uro og ekstrem fattigdom, så er den faldet i Island fra lidt over 7,5 pct., da det var værst i 2011 til omkring 5 pct. i dag. EU er et Titanic, mens Island nærmest er blevet et eksempel til efterfølgelse.

– Den islandske beslutning er en alvorlig begmand til EU. Ikke alene er EU blevet mere og mere upopulær blandt sine egne befolkninger, men nu får det også silkesnoren fra et land med lange demokratiske traditioner. Det ser ikke pænt ud på CV’et.

Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 40 45 38 49 / e-mail: soren@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top