fbpx Skip to content

Islands EU-ansøgning foreslås trukket tilbage

Et skridt frem for EU: Mandag blev EUs udenrigsministre enige om at indlede forhandlinger med Island om medlemskab af EU. Dog stiller Holland fortsat krav om fuld kompensation for hollænderes tab i den islandske netbank Icesave, som krakkede i 2008. Det har et suverænt flertal i den islandske befolkning afvist ved en folkeafstemning.

Og et tilbage: Mandag fremlagde repræsentanter for alle partier undtagen Samfylking (socialdemokraterne) et forslag i det isladske parlament Altinget om, at trække den ansøgning tilbage, som landets regering sendte til EU for et år siden. Forslaget når formentlig ikke at blive behandlet, før Altinget går på sommerferie. Det forventes først at ske i efteråret.
Samfylking – som fik 29 pct. af stemmerne ved sidste parlamentsvalg i foråret 2009 – er idag det eneste parti der ønsker EU-medlemskab. Partiet satte det som betingelse for dannelsen af regering med EU-modstanderne i VG (de venstre-grønne), at der blev sendt en ansøgning. Det blev så vedtaget i Altinget i sommeren 2009 med et knebent flertal (33-29).
Den markant finanskrise, der ramte Island i 2008, gav kortvarigt større opbakning i befolkningen til en EU-ansøgning. Men allerede i januar 2009 var nej-flertallet tilbage i meningsmålingerne og har i de sidste mange målinger været på 60-70 pct.

Læs mere hos den islandske Folkebevægelse Heimssyn – klik her!

Back To Top