fbpx Skip to content

Islands præsident sender ny Icesave-aftale til folkeafstemning

Erklæringen fra den islandske præsident Ólafur Ragnar Grímsson kommer kun få dage efter, at det islandske parlament Althingi har godkendt en ny Icesave-aftale. Denne betyder, at Island skal betale omkring 30 milliarder kroner til Storbritannien og Holland.

I sin erklæring tager Grímsson ikke stilling til den nye aftales indhold, men begrunder vetoet med, at der er opbakning i Althingi til det synspunkt, at de islandske vælgere endnu engang skal være medlovgiver på spørgsmålet om tilbagebetalingsaftalen. Derudover lægger han vægt på at 40.000 vælgere – en femtedel af den samlede vælgerbefolkning på Island – formelt har bedt om en folkeafstemning om den nye aftale.

I 2008 mistede en række britiske og hollandske investorer penge da den islandske netbank Icesave kollapsede. Deres regeringer ydede dem efterfølgende kompensation, som disse regeringer nu kræver tilbagebetalt af den islandske stat.

Mange islændinge er modvillige i forhold til at skulle betale for, hvad der opfattes som den islandske banksektors fejltagelser. I marts 2010 forkastede 93 % af de islandske vælgere således den første Icesave-aftale.

Udviklingen truer endnu engang Islandsk EU-medlemsskab, da Storbritannien og Holland har mere end antydet, at de vil blokere optagelsesforhandlingerne, hvis ikke de får en løsning, de kan acceptere.

Læs artikel fra EU-observer “Iceland’s president triggers second referendum on Icesave deal” her

Læs tidligere Nyt fra EU-fronten om Icesave-aftalen her

Læs den islandske præsidents erklæring her:
MAR

Back To Top