fbpx Skip to content

Italien gentager Gaddafi-lignende indvandringsaftale med Libyen

En hemmelig aftale mellem Italien og Libyen vedrørende hindring og tilbageholdelse af illegale flygtningen, blev i sidste uge offentliggjort af den italienske avis “La Stampa”.

Aftalen, der hovedsagligt ser ud til at bekræfte alle tidligere aftaler mellem Italien og den daværende libyske diktator, Muammar Gaddafi, har til formål at forhindre ulovlig indvandring fra Libyen til Italien, samt lette tilbagesendelsen af ulovlige libyske indvandrer fra Italien.

Ifølge Amnesty International, giver aftalen italienske myndigheder bemyndigelse til at indfange asylansøgere og indvandrer, og udlevere dem til libyske soldater.

Netop dette er yderst belastende for den italienske regering. Alle EU’s medlemsstater er nemlig omfattet af Non-refoulement-princippet. Et princip, der forbyder EU-stater at sende indvandrer retur til lande, hvor de kan blive udsat for forfølgelse, umenneskelig- og nedværdigende behandling m.m.

Ifølge Amnesty International Italien er Libyen et land uden retsstat, hvor udlændinge få lov at syne hen i militsstyrede fængsler. De er her genstand for mishandling og krænkelse. Amnesty International supplerer ligeledes, at en aftale om at bekæmpe ulovlig indvandring vil involvere en væsentlig risiko for seriøse menneskerettighedskrænkelser.

Så sent som i februar blev Italien dømt skyldig i overtrædelse af dette princip af den Europæiske Menneskerettighedsdomstol.

Amnesty International Italien fremhæver ligeledes Libyens manglende underskrivning af Geneve Konventionen fra 1951 om flygtninges rettigheder. Dette betyder bl.a. at det, i modsat til EU og herved Italien, ikke er muligt at søge om asyl, da alle ikke-libyske statsborgere betragtes som “indvandrer”, om de er flygtning eller ej.

Back To Top