fbpx Skip to content

Jagten på en ny Barosso i gang

I forbindelse med valget til EU-Parlamentet i 2014, skal posten som kommissionsformand besættes. Som et nyt tiltag, skal medlemslandenes ledere konsultere EU-Parlamentet om nomineringen. På denne måde forsøger man at inddrage medlemslandenes befolkninger i valget af EU’s kommissionsformand.

Ifølge Lissabon-traktaten, skal kommissionsformanden have et flertal af det nye EU-Parlament bag sig. Parlamentets største gruppe, som pt. er det konservative EPP, vil derfor have stor indflydelse på, hvem der bliver ny kommissionsformand.

De europæiske socialdemokrater har allerede nomineret Martin Schulz, som i dag er formand for EU-Parlamentet, til spidskandidat. Statsminister Helle Thorning-Schmidt er ligeledes blevet nævnt som en mulig socialdemokratisk kandidat.

Den nuværende kommissionsformand, Jose Manuel Barroso, har imidlertid ikke meldt sig ud af valgkampen endnu. Han har fungeret som kommissionsformand siden 2004, hvor han blev udpeget af det Europæiske Råd, som består af medlemslandenes regeringsledere. Barrosos chancer ser dog små ud, da flere EU-ledere efter sigende ønsker udskiftning i kommissions-toppen.

EPP forventes først at offentliggøre deres kandidat omkring februar eller marts næste år. Ud over Barroso, har blandt andre den svenske statsminister, Fredrik Reinfeldt, været nævnt som en mulig kandidat.

De seneste meningsmålinger tyder på tæt løb mellem centrum-højre og centrum-venstre ved parlamentsvalget i 2014. Samtidig vokser støtten til EU-kritiske partier overalt i Europa.

Back To Top