fbpx Skip to content

Kari til danske MEPer: Stemte I på homofobisk Berlusconi-proselyt som formand til EU-Parlamentet?

EU-Parlamentet har netop valgt Antonio Tajani fra den konservative EPP-gruppe til ny formand. Tajani har en fortid som Berlusconi-talsmand, og som EU-kommissær var han involveret i dieselgate. Dertil er han er kendt som modstander af fri abort, kønsligestilling og LGBTIQA-rettigheder.

Antonio Tajani er blevet valgt som ny formand for EU-parlamentet (Foto: EPP / Wikimedia Commons)
Antonio Tajani er blevet valgt som ny formand for EU-parlamentet (Foto: EPP / Wikimedia Commons)

Det blev de politiske studehandlers triumf, da Antonio Tajani fra den konservative EPP-gruppe i dag blev valgt til ny præsident for EU-parlamentet. Tajani sikrede sit valg ved at indgå i en alliance med den liberale gruppe ALDE. Han blev valgt med 351 mod S&D formanden Antonio Pittellas 282 stemmer.

>> Læs mere om Antonio Tajani her

De politiske studehandlers triumf

ALDE’s spidskandidat, Guy Verhofstadt, trak sig allerede fra morgenstunden fra formandsvalget, og dermed banede han vejen for valget af Tajani. Imidlertid skulle EPP og Tajani gennem 4 valgrunder, før sejren var sikret.

”Netop denne slags politiske studehandler er alt, hvad der er galt med EU-systemet. Det er en triumf for lyssky alliancer, som udelukker folkevalgte grupper fra indflydelse. Det er en komplet mangel på respekt for demokratisk gennemsigtighed. Hvis Verhofstadt gerne vil have et svar på hvorfor så mange folk er frustrerede over EU-elitens indspiste magtfuldkommenhed, så skal han bare kaste et blik i spejlet,” siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU.

Modstander af ligestilling og LGBTIQA-rettigheder

Med Tajani får EU-parlamentet en yderst konservativ føderalist som frontfigur. Tajani har således udmærket sig ved at modsætte sig lige rettigheder for LGBTIQA-grupper, samt at gå imod fri abort og ligestilling for kvinder.

I 1996 stillede Tajani dette spørgsmål til EU-parlamentet:

”I Skotland er et barn, Jacob Henry, blevet undfanget ved hjælp af kunstig insemination, som blev arrangeret mellem to homoseksuelle par, et lesbisk og et bøssepar. Parlamentet har allerede vedtaget en resolution, som ikke anerkender homoseksuelle familier. Barnet er sikker på at ville få alvorlige psykologiske problemer og opleve alvorlige vanskeligheder med at blive accepteret som en del af samfundet. Kirken har vedtaget en stærk holdning, som modsætter sig disse ’pseudo-familier’. På baggrund af det foregående, mener Kommissionen så ikke at den burde gribe for at forhindre at denne slags situationer skal opstå igen? Hvilke skridt har den tænkt sig at tage for at beskytte Jacob Henry’s ret til at leve et normalt liv?”

”Dette citat viser med al tydelighed, at en af EU’s absolutte topposter netop er blevet besat af en ultrakonservativ person, hvis politik er præget af religiøs intolerance. Det er en meget trist dag for alle, der hylder mangfoldigheden og lige rettigheder for alle,” siger Rina Ronja Kari.

Hvad stemte de danske MEPer?

Kari ville også meget gerne vide, hvad de øvrige danske MEPer har stemt. Afstemningerne til valget af EU-parlamentets formand er hemmelige, hvilket er dybt problematisk. Hun opfordrer derfor de danske medlemmer af ALDE og EPP til at fortælle borgerne om de rent faktisk har stemt på Tajani.

”Jeg vil opfordre de øvrige danske MEPer til at melde rent ud, hvad de har stemt, for det skylder de deres vælgere. Især Det Radikale Venstre gør jo en stor dyd ud at være et LGBTIQA-venligt parti. Hvad har de radikale stemt i dag?” siger Rina Ronja Kari

Berlusconi-allieret

Mange i EU-parlamentet, herunder ikke mindst mange italinere, er skuffede over valget af Tajani som ny formand. Tajani har nemlig en bagrund som medstifter af Forza Italia, hvor han havde meget tætte forbindelser til Italiens tidligere premierminister Silvio Berlusconi, der blev dømt for korruption.

De fleste havde håbet, at Berlusconi-epoken var et overstået kapitel, men med valget af Tajani bliver der nu bladret tilbage i en bog, som de færreste har lyst til at læse igen.

Da Tajani var EU-kommissær for industri spillede han desuden en central rolle i den såkaldte dieselgate, hvor store bilproducenter som VW snød med deres bilers målinger af drivhusgasser.

Tajani blev informeret om sagen, men valgte ikke at reagere af hensyn til bilindustrien. Han er siden blevet kritiseret voldsomt, men aldrig draget til ansvar. VW er i mellemtiden blevet idømt milliardbøder for svindlen.

”Dieselgate klæber til Tajani. Med valget af ham, bliver der sendt et meget uheldigt signal om både EPP’s og EU-parlamentets hensigter, når det gælder klima og miljø.” siger Rina Ronja kari.

 

 

Back To Top