fbpx Skip to content

Kommissionen trumfer dansk kemi-modstand

DHA er et syntetisk stof, som påvirker spædbørns synsudvikling og findes hovedsageligt i babyprodukter og modermælkserstatning. I Kommissionens anprisning fremhæves det, at DHA bidrager positivt til udviklingen af synsfunktionen hos børn og skal således registreres, på EU’s liste over tilladte stoffer som et gavnligt stof. I det videnskabelige miljø er der dog en del uenighed om effekterne af DHA -derfor behandlede EU-parlamentet i dag en resolution, som stiller spørgsmålstegn ved stoffets gavnlighed. Med resolutionen ville en eventuel anprisning af stoffet blive udskudt, indtil en videnskabelige vurdering har fundet sted.

Danmark har tidligere stemt imod Kommissionens forslag om anprisning af DHA med samme begrundelse: at man simpelthen ved for lidt om effekterne og konsekvenserne af stoffet til at lovliggøre det.

Men til trods for, at et flertal i EU-Parlamentet stemte for resolutionen, betød en kvalificeret flertals-procedure, at resolutionen ikke blev vedtaget. For at opnå et kvalificeret flertal skal man have “en over halvdelen” af alle stemmeberettigede stemmer i EU-parlamentet. Denne procedure gør det det svært at bremse anprisningen af stoffer som docosahexaensyren, både nu og i fremtiden.

Med den manglende tilslutning til EU-Parlamentets resolution mister Danmark fremover muligheden for at forbyde docosahexaensyren i babyprodukter, hvilket kritiseres af Forbrugerrådet, som er enig i den danske beslutning om at vente med at godkende DHA, før tilstrækkelig bevis for stoffets uskadelighed foreligger.
Denne afstemning viser desværre endnu en gang, hvor Kommissionens hensyn ligger, samt at Kommissionen, i tilfælde af usikkerhed, agerer til fordel for kemiindustriens interesser.

Back To Top