fbpx Skip to content

Kraftig stigning i antal underbetalte udlændinge

Fra januar 2008 til maj 2012 er antallet af fuldtidsansatte udlændinge i Danmark steget med 20.713, samtidigt med at ledigheden et steget.

Det er primært antallet af østeuropæere, der er steget. Antallet af polakker er steget fra 5.631 til 10.513. Antallet af rumænere fra 1.410 til 4.938. Antallet af litauere fra 1.382 til 3.259. Og antallet af letter fra 586 til 1.437.
Det fremgår af opgørelse, som dagbladet metrXpress har lavet på baggrund af tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen.

»Der er et socialt dumping-pres i form af en trafik øst fra,« siger professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen i avisen, og påpeger, at østarbejderne er villige til at arbejde til lavere løn og på dårlige vilkår end dansk arbejdskraft, fordi lønnen og vilkårene trods alt er højere, end hvad østeuropæerne er vant til hjemmefra.

»Det er mildest talt fjollet, at vi uddanner vores egne unge mennesker, mens byggepladserne bliver fyldt op med udenlandsk arbejdskraft til en løn, som man ikke har en kinamands chance i helvede for at leve af i Danmark. Vi har ikke noget imod, at der kommer udlændinge hertil, men de skal være her på lige vilkår«, siger Gunde Odgaard, der er sekretariatschef i Bygge- Anlægs- og Trækartellet (BAT) i metroXpress.
Hvad kan man gøre?
»Tegne overenskomster med virksomhederne og få flere udlændinge til at melde sig ind i en fagforening, så vi sikrer, at de arbejder på lige vilkår. Og det er sådan set det, vi prøver på.«

Læs det hele i metroXpress – klik her!

Back To Top