fbpx Skip to content

Krav om norsk omkamp om datadirektiv

Mandag den 9. september er der valg til det norske parlament Stortinget. Meningsmålinger tyder på, at den nuværende centrum-venstre regering, der ledes af det socialdemokratiske Arbeiderpartiet, må afgive regeringsmagten til en borgerlig regering ledt af det konservative Høyre.

De to partier – Arbeiderpartiet og Høyre – fik i april 2011 gennemtruffet norsk tilslutning til EUs datalagringsdirektiv (DLD). Nu kræver alle de øvrige partier i Stortinget. at der bliver en omkamp om denne beslutning efter valget.

“Vi mener, der er sket væsentlige ændringer i denne sag, som gør det rimelig at kræve omkamp. Det er ikke for sent”, siger Geir Pollestad fra Senterpartiet (svarer til Det Radikale Venstre) til Stavanger Aftenblad. Han peger på Snowden-sagen og den øgede opmærksomhed omkring overvågning.

”Vores mål er, at direktivet ikke skal træde i kraft. Nej-til DLD-standpunktet tager vi med os ind i eventuelle regeringsforhandlinger. Datatilsynet siger, at DLD er endnu et skridt ind i overvågningssamfundet. Kristelig Folkeparti ønsker ikke en udvikling, hvor borgerrettigheder ofres på de gode hensigters alter”, har stortingsrepræsentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) tidligere sagt til Nationen.
Partiet siger, at det bliver et forhandlingsspørgsmål for de borgerlige efter valget.

Næstformanden for Høyre, Bent Høie, afviser umiddelbart dette:
“Nej, den sag er afgjort i Stortinget. Det er ikke noget nyt som skulle tilsige omkamp, tvært imod”, siger han til Svanger Aftenblad

Men Høyre har tidligere meddelt, at partiet afventer en afgørelse ved EU-domstolen om direktivet. Borgerrettighedsaktivister fra Irland og Østrig har lagt sag an ved domstolen. De mener, at direktivet er i strid med de grundlæggende rettigheder i Lissabontraktatens ”European Charter of Fundamental Rights”.
Europapolitisk ordfører i Høyre og DLD-mostander, stortingsmedlem Nikolai Astrup har sagt til Nationen, at Høyre frem til domstolsafgørelsen forholder sig til kompromisset som blev indgået i Stortinget mellem Høyre og Arbeiderpartiet

Back To Top