fbpx Skip to content

Kritik af EU’s håndtering af udviklingsmidler til Centralasien

En rapport fra Den Europæiske Revisionsret er stærkt kritisk over for EU’s håndtering af udviklingsbistand i Centralasien. Ifølge rapporten har EU-kommissionen ydet bistand til en lang række af sektorer, som normalt ikke anses som bedste praksis.

Revisionsretten kritiserer især, at hele 14,6 % af udviklingsmidlerne til administration i 2011, at det gik langsomt med at stable programmene på benene, og problemer forbundet med korruption.

Rapporten omhandler de centralasiatiske republikker (Kasakhstan, Usbekistan, Turkmenistan, Tadsjikistan og Kirgisistan), som lider af høj korruption. Revisionsretten udtaler, at EU-kommissionen “kunne og burde have været mere grundige i at holde styr på sine budgetstøtteprogrammer i Tadsjikistan og Kirgisitan og binde disse i anti-korruption tiltag“.

Ifølge Revisionsretten så er der dog også store vanskeligheder forbundet med at samarbejde staterne. I Usbekistan nægter man eksempelvis at anerkende, at der findes underernæring i landet. Det har derfor været svært at fremme ordentlig ernæring for mødre og børn. Ligeledes er internationale eksperter blevet nægtet adgang til retssager og fængsler.

I EU-budgettet fra 2007-2013 var der afsat 5,6 mia. kr. til udviklingsbistand til de centralasiatiske republikker. Opgørelsen viser, at der kun blev allokeret 3,3 mia. kr. EU-parlamentet udtrykte i en rapport fra 2011, at EU-midlerne ikke havde nogen betydelig virkning for EU’s syv udvalgte prioriteter.

Back To Top