fbpx Skip to content

Læserbrev: EU er coronaramt!

Dette er et læserbrev fra et af Folkebevægelsen mod EU’s medlemmer. Læserbrevet blev bragt i Christianshavneren i april 2020.

Italien er hårdt ramt af coronapandemien. Hver dag vokser antallet af døde. Man skulle tro, at det var en oplagt sag for EU at komme landet til hjælp. Sådan er det bare ikke.

EU-kommissionen skriver i et tweet: ”Vi støtter Italien i disse vanskelige tider”. Ikke en eneste euro fulgte med til det betrængte sundhedssystem. Italienske myndigheder bad allerede i februar EU’s beredskabscenter om hjælp bl.a. til beskyttelsesudstyr til sundhedspersonalet. Tavshed fra EU var svaret.

Som mange andre steder var det italienske sundhedsvæsen i problemer inden coronakrisen. Konstante krav om nedskæringer fra EU var også her den barske virkelighed. I 2010 krævede EU-kommissionen, at sundhedsvæsenet blev beskåret med 5,7 mia. euro over 2 år. Fra 2007 til 2017 er antallet af hospitaler og sundhedsklinikker faldet med 200. Nu er der kun 1000 hospitaler til 60 mio. mennesker!

Med EU’s finanspagt fra 2012 er der lagt yderligere pres på eurolandenes offentlige økonomier. Selvom Danmark ikke er med i eurozonen, tilsluttede Thorning-regeringen os til finanspagten og dermed til årlige nedskæringer i sundhedssektoren. Så også vores sundhedssystem var presset før coronakrisen. Læger og det øvrige sundhedspersonale, der nu kæmper en brav kamp mod coronaen, har i flere år gjort opmærksom på problemerne.

I Danmark er finanspagtens bestemmelser udmøntet i budgetloven. Denne lov skal i den kommende tid tages op til vurdering i Folketinget.

Budgetloven skal skrottes og Danmark skal træde ud af EU’s finanspagt!

Gør en forskel: Bliv medlem af Folkebevægelsen mod EU – lige nu for 50 kr.

Christianshavneren, april 2020

*Skribenten vil gerne være anonym her på folkebevaegelsen.dk*

Back To Top