fbpx Skip to content

Lobbyister styrer handelspolitikken mellem EU og Indien

Big-business-first: Corporate Europe Observatory (CEO) og Indien FDI Watch har udgivet i september en rapport, der viser at det er en magtfuld alliance mellem lobbyister og EU-Kommissionen, som bestemmer handelspolitikken mellem Indien og EU.
Rapporten dokumenterer, hvordan forhandlere på begge sider har indgået et tæt samarbejde med store virksomheder og deres lobbygrupper. Eksempelvis mødes BusinessEurope, som er en organisation der repræsenterer 20 millioner virksomheder, bag lukkede døre med højtstående embedsmænd fra Generaldirektoratet for Handel mindst en gang om måneden for at drøfte forhandlingerne. Kommissionen inviterer også virksomhederne, så de kan dele deres ønsker med Kommissionen, og give konkrete eksempler på hindringer for markedsadgang, som de ønsker fjernet.

Det er virksomhedernes interesser, der dominerer, og forhandlinger om handelspolitikken bliver holdt bag lukkede døre uden adgang for ikke-statslige organisationer, fagforeninger eller endda medlemmer af de respektive parlamenter. I sidste ende det er samfundets svageste grupper der må betale prisen. Eksempelvis har fagforeninger forgæves kæmpet for at få et bindende kapitel i frihandelsaftalen mellem EU og Indien, kaldet for “far-ranging free trade agreement” (FTA), for netop at forbedre arbejdernes rettigheder i et land, hvor der i forvejen sker grove udnyttelser af arbejdskraften.

Resultatet af denne virksomhedsdrevne dagsorden er, at de allerede dårligst stillede i samfundet, hvad enten de er landmænd, arbejdere eller patienter, bliver endnu dårligere stillet.

Back To Top