fbpx Skip to content

Mangelfuld fiskeriaftale godkendt

Aftalen tillader europæiske fiskere at fiske i Mozambiques farvand mod kompensation fra EU, og som påvirker landets kystbefolkning såvel som maritime dyreliv.

Mozambique er et af verdens fattigste og mest bistandsafhængige lande, og fiskeri udgør en central rolle for lokalbefolkningen. 85 % af landets fiskerproduktion stammer fra kystfiskeri, mens fiskeri udgør livsgrundlag for ca. 300.000 mennesker.

Problematikken ligger i, at EU’s fiskeriaftaler kun betragter og evaluerer bæredygtigt fiskeri ud fra, om der bliver begået overfiskeri eller ej, og ikke i henhold til hvordan EU’s fiskeri påvirker landets kystsamfund, og det livsgrundlag fiskene udgør for den lokale befolkning, der ofte fisker fra samme bestand som EU.

Kompensationen for EU’s fiskeri når sjældent kystbefolkning eller skaber den øgede lokale beskæftigelse i landets fiskerisektor, der ellers kunne styrke landets fiskeindustri og udvikling.

Hertil kommer problematikker vedrørende bæredygtigheden af EU’s fiskerimetoder, forbehold for korruption, manglende gennemsigtighed og overvågning, misbrugt/piratfiskeri fra EU-fartøjers side, m.m.

Af Danmarks tretten EU-parlamentarikere, valgte kun fire, heriblandt Søren Søndergaard, at stemme imod denne aftale.

Back To Top