fbpx Skip to content

Millioner protesterede mod EU-nedskæringer

Spaniens to største faglige hovedorganisationer CCOO og UGT samt en lang række andre fagforeninger og sociale organisationer stod bag demonstrationer i 80 byer rundt om i landet, hvor millioner af mennesker demonstrerede deres utilfredshed med regeringens nedskæringsplaner, da parlamentet vedtog dem i går. Flere hundredetusinde deltog i demonstrationen i hovedstaden Madrid, hvor der blev råbt ”det er tyveri”.
”Tyveriet”, som et flertal i parlamentet vedtog, er besparelser for 65 milliarder euro (over 480 milliarder kroner), der bl.a. vil betyde lønnedgange, fyringer, reducerede dagpenge og pensionsydelser og højere priser på madvarer. Nedskæringerne er ønsket af EU og IMF som modydelse for en lånepakke på 100 milliarder euro til kriseramte spanske banker.
”De er oftest unfair, og de løser intet og giver ingen forhåbninger om en bedre fremtid”, sagde generelsekretæren for det europæiske LO (EFS) Bernadette Ségol, som deltog i demonstrationen i Madrid.

Kun start på varmt efterår
Generelsekretæren for CCOO Ignacio Fernández Toxo advarede mod at tro, at demonstrationerne torsdag var afslutningen af en kampagne. Tværtimod. ”Forsvar af velfærdsstaten og offentlige tjenester” er titlen på en fælles platform for 55 organisationer, der har planer om bl.a. et varmt efteråret med et socialt og fagligt topmøde sidst i juli, flere arrangementer i august og en stor demonstration i Madrid i september, forklarede Toxo og gentog CCOO’s krav om en folkeafstemning om nedskæringerne og skattestigninger, som den nuværende borgerlige regering gik på valg imod.

Dyb respekt for protester
“Jeg har dyb respekt for de mange protesterende, og jeg beundrer, at de ikke giver op, men fortsætter kampen. Måske har de også følelsen af, at det ikke kan lade sig gøre at stoppe, de er jo trods alt truet på deres eksistens”, skrev talsperson for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari, for få dage siden om reaktionerne på EUs krav om nedskæringer ii bl.a. Spanien.
“Der skal og må protesteres mod den vanvittige kurs, som EU og euroen har sat.”

Læs mere hos…
CCOO – klik her!
UGT – klik her!

Back To Top