fbpx Skip to content

Mindre EU for færre penge!

”Det er ret vanskeligt, det vi står overfor”, har statsminister Helle Thorning-Schmidt udtalt efter 10 minutters snak med EU-præsident Herman van Rompuy forud for det ekstraordinære topmøde i dag og fredag i Bruxelles (hvor topmødet også har booket mødelokalerne i weekenden). Den danske regering har for længst erklæret, at Danmark nedlægger veto mod EU-budgettet for 2014-2020, som er topmødets hovedpunkt, hvis ikke Danmark får en rabat i det årlige kontingent til EU på en milliard kroner.

På et møde i Folketingets Europaudvalg i går sagde statsministeren på den ene side, at Danmark får et ”forbedret nettoresultat”, hvis regeringen kommer igennem med sine krav, men erkendte samtidig, at ”det afhænger af, hvordan budgettet er stykket sammen, og hvad man får retur på de forskellige budgetposter. Så det er rigtig vanskeligt i dag at sige, hvordan vores nettoresultat vil se ud på det helt lange sigt”.

– I næste måned har topmødet mere EU på dagsordenen med mere magt til Bruxelles. Folkebevægelsen ønsker mindre EU for færre penge. Ikke mere EU for flere penge. Derfor støtter vi principielt, at Danmark skal miste mindre på EU-medlemskabet og ser helst 100 pct. rabat. Men når EU-præsidentens budgetforslag vil koste Danmark langt over halvanden milliard kroner om året i beskåret landbrugsstøtte og støtte til regional udvikling, så tegner alt til, at EU bliver en dyrere affære for Danmark – uanset om vi får rabatten eller ej, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det hænger ikke sammen, at EU på den ene side kræver sparsommelighed og nedskæringer i medlemslandenes finanslove, mens EU selv skal have voksende budgetter, siger Rina Ronja Kari og konstaterer, at sparekniven især ser ud til at gå ud over solidariteten.

– Dels er der lagt op til store besparelser på ulandsstøtten, og dels vil de velstående lande slippe billigere, mens de økonomisk pressede lande skal gennemføre voldsomme nedskæringer.

Ønskes yderligere oplysninger eller kommentarer, så kontakt:
Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 26 70 18 16/ e-mail: rina@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobil 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk
Folkebevægelsen mod EU, Tordenskjoldsgade 21, st.th., 1055 Kbh. K. Tlf. 35 36 37 40

Back To Top