fbpx Skip to content

Mit EU-alternativ: Esben fra Svendborg

I sommerferien giver aktive medlemmer i Folkebevægelsen deres bud på alternativer til EU. Vi starter i Svendborg, hvor Esben Roald Madsen fortæller om sit syn på internationalt samarbejde og anti-racisme – og om hvor man finder Sydfyns ondeste is.

Esben Roald Madsen
Esben Roald Madsen

Sommer-serie:

Mit alternativ til EU

Jeg synes, at jo tættere demokrati og beslutningsprocesser er på befolkningen, jo bedre. Jeg går ind for et basisdemokrati, hvor alle kan blive hørt og deltage på lige fod. Derfor vil jeg også gerne have et Daxit, for det vil give den danske befolkning større medindflydelse på beslutninger, der vedrører deres egne tilværelser.

Blå bog

Esben Roald Madsen. 25 år. Bor i Svendborg. Uddannet skibsassistent. Har arbejdet som lærervikar det sidste års tid. Sejler i vikingeskibe og træjoller, kører på motorcykel om sommeren og har en kolonihave i Svendborg. Aktiv i Folkebevægelsen og Enhedslisten i Svendborg.

Internationalist og anti-racist

Som udgangspunkt synes jeg ikke, at grænser er fede. Jeg er ikke den store tilhænger af nationalstater, og jeg synes heller ikke nødvendigvis, at Danmark skal indgå i en form for nordisk union.

Så efter et Daxit synes jeg, at Danmarks internationale samarbejde skal ske på et demokratisk og ikke-racistisk grundlag. For mig er det nogle helt grundlæggende principper. Jeg er internationalist og anti-racist, og jeg vil hellere have at Danmark har et tæt samarbejde med lande i hele verden, og ikke bare lukker sig inde sammen med andre lande i Europa.

For mig er det ligegyldigt om landene ligger i Europa, Afrika eller et tredje kontinent, så længe de deler nogle fælles demokratiske værdier og målsætninger.

Bæredygtighed i handelsaftaler

Når det gælder Danmarks handelsaftaler efter et Daxit, så mener jeg, at man i langt højere burde fokusere på miljø, bæredygtighed og de menneskelige aspekter af handel i stedet for profit.

Efter et Daxit vil jeg gerne have, at Danmark indgår handelsaftaler, der er baseret på ligeværdighed. I den forbindelse, så synes jeg ikke, at Norges aftale med EU er noget at stræbe efter, for det er en falsk demokratisk model, hvor man blot kan vælge at fælge EU’s regler.

Danmark i ny rolle som konfliktmægler

En af EU’s helt store fejl har været det internationale engagement. Især håndteringen af flygtningesituationen har været helt katastrofal de seneste par år. Jeg mener, at Danmark burde agere mere inden for FN systemet og forsøge at finde reelle løsninger på problemerne, i stedet for bare at følge EU og lukke grænserne for folk i nød. FN er langt fra perfekt, men her samarbejder man i det mindste på tværs af hele verden.

Uden for EU ville jeg gerne have, at Danmark kunne handle mere som Norge. Vi ville kunne være en aktør for at mægle i internationale konflikter, og deltage i at finde løsninger med respekt for de undertrykte. Som det er nu, så sætter EU’s terrorlister en stopper for den slags konfliktlæsning og mægling. Jeg ville gerne for eksempel gerne have, at Danmark kunne spille en aktiv rolle i forhold til Vestsahara og Palæstina.

Danmark burde generelt kigge langt mere på menneskerettigheder og humanitære principper, end man gør i EU.

Svendborgs ondeste is

Svendborgs bedste – eller i hvert fald største is – kan man få i den lokale isbutik på havnen i Svendborg. Det er en Helge-is, som er opkaldt efter veteranskibet M/S Helge, der sejler rundt i Det Sydfynske Øhav. Vaflen er hjemmelavet, og så udmærker den sig ved, at den er fyldt med både iskugler, softice og flødebolle.

Back To Top