fbpx Skip to content

Nej til ny EU-lov der kan skade danske patienter

EU-Kommissionen har igen valgt at sætte hensynet til økonomi over borgernes interesser. Et nyt lovforslag fra Kommissionen risikerer ifølge både Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen at skade danske patienters sikkerhed og fagligheden i Danmarks sundhedssektor.

Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen frygter, at et nyt EU-lovforslag vil kunne skade danske patienters sikkerhed. (Foto: Rebecca20162393 / Wikimedia Commons)


Af Rina Ronja Kari, MEP for Folkebevægelsen mod EU

Når både Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen er ude med en sønderlemmende kritik af EU-kommissionens nye lovforslag, fordi det risikerer at bringe danske patienters sikkerhed i fare og skade det faglige niveau i Danmarks sundhedssektor, så må man naturligvis tage dette budskab meget alvorligt.

EU-Kommissionens nye lovforslag går meget kort fortalt ud på, at man ønsker, at sundhedssektoren fremover skal fungere på linje med andre servicefag som frisører og mekanikere. Som om der ikke var en væsentlig forskel.

Ifølge de tre faglige foreninger vil det også kunne betyde, at man fremover ikke vil kunne kræve, at tandlæger i Danmark skal kunne tale dansk og føre journal på dansk.

Lovforslaget kan også medføre, at Danmark må sænke kravene til, hvilke faggrupper på et apotek, der kan give vejledning til patienterne om medicin og andre temaer. De tre foreninger ser en fare for, at man vil slække på det faglige niveau i sundhedssektoren og dermed bringe patienterne i fare. Det må simpelthen ikke ske!

EU sætter penge over mennesker

EU interesserer sig overhovedet ikke for borgernes ve og vel, og dette lovforslag vil på ingen måde hæve de sundhedsmæssige standarder i EU. Tværtimod. Endnu en gang er der tale om endnu et EU-ræs mod bunden for at tjene bestemte økonomiske interesser.

I deres fællesbrev til EU-parlamentarikerne og medlemmerne af det danske Folketing skriver de tre formænd da også, at de EU-økonomiske hensyn er ”det eneste fokus for direktivforslaget.”

Der er med andre ord ingen sundhedsfaglige argumenter i lovforslaget..

Tværtimod så skriver formændene fra Lægeforeningen, Tandlægeforeningen og Apotekerforeningen skriver i Altinget, at forslaget vil have store konsekvenser:

”Hvis forslaget til direktiv om proportionalitetstest bliver vedtaget, risikerer vi, at det kommer til at udgøre en væsentlig barriere for at indføre nødvendig og hensigtsmæssig lovgivning – eller ændre eksisterende lovgivning til noget nyt og bedre. Vi risikerer også, at en række af de rammer, vi har for sundhedsvæsenet i Danmark, kommer under pres.”

Vi kan altså se frem, at EU’s regler – endnu en gang – vil overtrumfe dansk lovgivning. Og der altså en fare for, at det kan medføre en deroute i den danske sundhedssektor.

Med næb og kløer

I deres brev til mig og de andre EU-parlamentarikere opfordrer Apotekerforeningen, Lægeforeningen og Tandlægeforeningen politikerne i Bruxelles og i Danmarks til at være meget opmærksomme på, hvad de siger ja til.

”Vi vil ikke risikere, at det danske sundhedsvæsen gradvist reduceres til et middelmådigt sundhedsvæsen med udgangspunkt i laveste EU-fællesnævner. Vores sundhedsvæsen skal fortsat være et af verdens bedste,” afslutter de tre foreninger deres brev til EU-parlamentarikerne.

Jeg kunne ikke være mere enig.

Sundhedsvæsnet er fuldkommen fundamentalt i et hvert land, og det er helt afgørende, at en befolkning selv kan bestemme over så livsvigtig en sektor. Hvis EU-Kommissionens lov gennemføres, så mister vi denne mulighed.

Når så vægtige sundhedsfaglige foreninger som Apotekerforeningen, Lægeforeningen og Tandlægeforeningen siger så klart fra over for dette direktiv, så er det helt klart, at noget er ravruskende galt.

Jeg vil kæmpe med næb og kløer for at bremse dette direktiv, for EU’s økonomiske interesser må aldrig gå forud patientsikkerheden.

 

(Dette indlæg har været bragt i Avisen.dk)

Back To Top