fbpx Skip to content

Ny EU-ombudsmand valgt

Onsdag blev EU’s nye ombudsmand valgt. De to største grupper i parlamentet forsøgte at fremme deres partipolitiske kandidater, men måtte se sig besejret af den uafhængige irske kandidat, Emily O’Reilly. Ved den endelige afstemning fik hun 359 stemme mod 276 til den konservative kandidat.

Op til afstemningen havde der været en heftig debat om forsøget på at partpolitisere ombudsmandsvalget, hvor bl.a. også den tidligere danske ombudsmand, Hans Gammeltoft-Hansen, deltog. I et indlæg i ”European Voice” argumenterede han imod partipolitiske kandidater med den begrundelse, at en ombudsmand ikke alene skal være upartisk, men også skal fremstå habil og ubundet af politiske hensyn.

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, støttede O’Reilly, som siden 2003 har været ombudsmand i Irland.

– Vi ser mere og mere hvordan den konservative og den socialdemokratiske gruppe i EU-parlamentet forsøger at fordele alle poster imellem sig. Derfor er det glædeligt, at det lykkedes at stoppe deres forsøg på at gøre EU-ombudsmands-posten til en partipolitisk vennetjeneste. Borgerne kan ikke være tjent med en ombudsmand, der blot fremstår, som et af de store partiers forlængede arm.

Læs mere om valget til EU-ombudsmand på EU-parlamentets side her og læs Hans Gammeltoft-Hansens debatindlæg her.

Back To Top