fbpx Skip to content

EU-parlamentariker laver alternativ Rom-erklæring

EU-lederne fejrer unionens fødselsdag med en ny Rom-erklæring, der hylder EU. Men Rina Ronja Kari har et alternativt forslag til dem.

I dag mødes EU’s stats- og regeringsledere på et topmøde i Rom for at fejre 60-året for Rom-traktaten – den grundlæggende traktat i EU-samarbejdet, der blandt andet oprettede det europæiske fællesmarked.

EU-politikerne bruger jubilæet til at fremlægge en ny erklæring, der skal tegne konturerne af fremtidens union; Rom-erklæringen.

Men samtidig er Europa i dyb krise, og blot fire dage efter topmødet vil Storbritanniens premierminister, Theresa May, udløse den officielle proces med at forlade EU.

Vi har en helt anden vision for Europa. Jeg håber, at mange vil deltage i debatten!
Rina Ronja Kari

De foreløbige udkast til EU-toppens Rom-erklæring viser dog, at den hverken nævner Brexit eller den øvrige utilfredshed med social dumping, sociale nedskæringer og militær oprustning, som EU’s politik har ført til i hele Europa.

Det er symptomatisk, mener medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, Rina Ronja Kari.

“EU-cheferne udviser en fatastisk arrogance, når de i morgen mødes for at fejrer EU-projektet med champagne og skåltaler, men ikke på nogen måde forholder sig til de massive problemer, som deres politik skaber for befolkningerne i hele Europa, eller den dybe selvforskyldte krise, som EU står i. Tvært imod byder deres erklæring bare på mere politik af den samme skuffe,” siger Rina Ronja Kari.

En helt anden vision

Kari og Folkebevægelsen mod EU har derfor skrevet en alternativ Rom-erklæring.

>> Læs den alternative Rom-erklæring her

“Vi har en helt anden vision for Europa. Vi ønsker at opbygge et nyt samarbejde, som sætter hensynet til miljøet, velfærden og arbejdstagerne over hensynet til markedet”, siger hun.

Folkebevægelsens Rom-erklæring byder blandt andet på forslag om en social protokol, et økonomisk samarbejde om bekæmpelse af skattely, en international gældskonference og et internationalt samarbejde om flygtninge, der lever op til FN’s konventioner.

Opt-out-løsning

Derudover er der også et forslag om en såkaldt opt-out-løsning, der skal give medlemslandene ret til frit at få undtagelser på områder og politik, som deres befolkninger eller folkevalgte parlamenter ikke ønsker, at EU skal blande sig i.

“Det er ikke vist ikke nogen overraskelse, at jeg ønsker, at Danmark skal helt ud af EU. Men så længe vi er medlemmer, er vi også nødt til at sikre, at vi kan trække os ud af den EU-lovgivning, der for eksempel fører til social dumping, nedskæringer på velfærden og tvinger os ind i udemokratiske handelsaftaler. Derfor foreslår vi en opt-out-løsning, der giver beslutningsretten tilbage til befolkningen, også mens vi er med i EU,” siger Rina Ronja Kari.

Med den alternative Rom-erklæring tager Folkebevægelsen hul på en debat om EU’s fremtid.

På tirsdag sidder Rina Ronja Kari klar ved tasterne for at tage den første diskussion om erklæringen live på Facebook.

“Mens EU-lederne fejrer unionen uden at invitere befolkningen med til festen, vil vi gerne have en debat nedefra om hvad det er for et Europa, vi vil have i fremtiden. Jeg håber, at mange vil deltage,” siger Rina Ronja Kari.

>> Læs mere og tilmeld dig debatten her

Back To Top