fbpx Skip to content

Penge fra græsk lånepakke går til banker

Af Mads Hadberg

Halvdelen af pengene i lånepakken er gået til at tilbagebetale kreditorer, som i sin tid lånte penge ud til en dårlig økonomi. Dermed bruges pengene fra lånepakken til at redde banker og kreditorer, og lader befolkningen betale for krisen, som bankerne skabte.

Undersøgelsen foretaget af ATTAC Østrig viser, at pengene fra EU’s lånepakke til Grækenland er røget i bankerne og bankdirektørernes lommer. EU og IMF har i alt udbetalt 206,9 mia. euro over 23 gange til Grækenland siden marts 2010.

Ifølge ATTAC menes det, at op til 77 % af lånepakkens penge, direkte eller indirekte, er gået til den finansielle sektor. Med andre ord er lånepakkens penge ikke kommet den almene græske befolkning. Herunder er næsten 50 % af beløbet gået til at betale den græske stats kreditorer tilbage. Disse kreditorer lånte i sin tid penge til en faldefærdig græsk økonomi og er blevet fredet for deres dårlige investeringer.

Ligeledes er 35 mia. euro fra lånepakken blevet brugt på at “mildne” kreditorernes modstand mod det græske “hair-cut”, som i sin tid slettede en del af den græske gæld.

Lisa Mittendrein fra ATTAC konkluderer, at EU har brugt “hundrede milliarder [euro] af offentlige midler til at redde bankerne og andre finansielle aktører – specielt deres ejere – fra den finanskrise, de var årsag til”.

Samtidig viser undersøgelsen, at det stort set kun er den rige del af befolkningen, der har nydt godt af pengene i Grækenland, hvorimod den almindelige græske befolkning skal betale for bankernes spekulation.

Det aflæses også tydeligt i statistikkerne fra Grækenland. De nyeste opgørelser fra eurostat i april viser, at arbejdsløsheden i Grækenland er på 27 % med godt 1,32 millioner grækere uden arbejde.

Back To Top