fbpx Skip to content

Politikere løber fra løfter om at stoppe ‘vanvittig’ EU-støtte

Nede i EU-parlamentet har vi i sidste uge stemt om vores holdning til, hvordan EU’s budget skal se ud efter år 2020.

Foto: Pixabay

Af Rina Ronja Kari, Medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU

Der er mange ting, der er langt ude i den indstilling, som flertallet er blevet enige om – blandt andet at de mener, at EU skal have endnu flere af medlemslandenes penge og nu også selv skal kunne kræve skatter på forskellige områder.

Men noget af det, der ryster mig allermest, er at langt de fleste af mine danske parlamentariker-kolleger valgte ikke at stemme for, at EU’s støtte til udflytning af arbejdspladser skal stoppes!

For et par år siden skrev blandt andet Fagbladet 3F om, hvordan store danske virksomheder har fået over 150 millioner kroner i støtte fra EU’s strukturfonde til udflytning af hundredvis af job fra Danmark til Østeuropa.

Blandt andet har Grundfoss lukket 330 arbejdspladser og flyttet produktionen fra Bjerringbro til Ungarn, hvor lønnen er billigere. Danfoss har flyttet 400 job fra Als til Polen, og Coloplast har flyttet 600 job til Ungarn, alt sammen med millioner af EU-støtte i ryggen.

Det er jo fuldstændig vanvittigt, og jeg har flere gange stillet forslag i parlamentet om at sætte en stopper for det.

I onsdags skulle vi stemme om de overordnede retningslinjer for det flerårige budget, der træder i kraft i 2020. Her havde jeg selvfølgelig igen stillet et ændringsforslag om, at det skal skrives ind at “EU’s strukturfonde på ingen måde må blive brugt til at støtte udflytning af arbejdspladser til andre medlemslande.”

Noget man skulle tro, de fleste danske MEP’ere kunne bakke op om!

Alligevel ville kun mine tre socialdemokratiske kolleger fra Danmark støtte forslaget – og tak for det!

Alle Dansk Folkepartis tre medlemmer af parlamentet – og konservative Bendt Bendtsen – stemte blankt.

Og Venstres Morten Løkkegaard, Radikales Morten Helveg og Jens Rohde og (tro det eller ej!) SF’s Margrete Auken stemte direkte imod!

Det synes jeg er ret vildt!

Især fordi Morten Messerschmidt tilbage i 2015 kaldte støtten for “det glade vanvid” og lovede at gøre noget ved det. Også EU-ordførere fra S, V, DF og SF lovede at gøre noget ved sagen.

Jeg håber, at der er nogle journalister, der nu vil spørge Margrete Auken, Morten Messerschmidt og de andre, hvorfor i alverden de ikke vil være med til at sætte en stopper for EU-støtten til udflytning?

Og så håber jeg alle – ikke mindst fagbevægelsen – vil være med til at lægge pres på mine danske kolleger det næste halve år. Til oktober stiller jeg nemlig forslaget igen, når næste års budget skal vedtages.

EU-støtten til udflytning af arbejdspladser skal stoppes!

(Dette indlæg blev først bragt af Avisen.dk)

Back To Top