fbpx Skip to content

Radikalt ønske om EU i valgkamp

NOTAT.DK: Folketingskandidat for Det radikale Venstre Sofie Carsten Nielsen regner med, at EU blive et emne i valgkampen ved det kommende folketingsvalg.
“Jeg tror faktisk, at EU kommer til at spille en vigtig rolle i valgkampen. Nu har debatten om grænsekontrol jo fået EU på forsiderne. Det var ikke lige den måde, jeg håbede, det ville ske, men jeg tager, hvad jeg kan få,” siger Sofie Carsten Nielsen.
Hun fik 56.104 personlige stemmer som spidskandidat ved valget til EU-parlamentet i 2009, hvor de radikale ikke fik stemmer nok til at bevare mandatet. Hun er formand for partiets EU-udvalg og næstformand for den EU-positive organisation Nyt Europa. Og hun er ikke tilfreds med, hvor lidt substansen i EU-diskussionen har fyldt i folketingsvalg hidtil.

Strudsepolitik
Interviewet med Sofie Carsten Nielsen indgår i et temanummer af EU-magasinet NOTAT om EU og valgkampen, hvor NOTAT bl.a. spørger:
Hvorfor kommer EU-substansen ikke med i valgkampen?
“Det har Venstre og Socialdemokraterne ikke lyst til, for det kan skræmme nogle af deres egne vælgere væk. De er også bange for, at det giver et gratis skud til EU-modstanderne enten på venstre- eller højrefløjen,” siger hun.
Vil De Radikale som parti have det som strategi at få EU ind i valgkampen?
“Ja. Vi har lagt EU som en overligger på vores strategi. “Vi samarbejder – også i Europa” er et af vores slogans. Det handler om at signalere, at mere samarbejde er nødvendigt.”
Hun mener, de EU-positive partier har været bange for at vise, at de ikke er én samlet blok, der mener det samme.
“Jeg kunne godt savne større forskel i Europa-debatten. Der har vi i 30 år haft for megen strudsepolitik, fordi vi har været bange for at vise splid mellem ja-partierne. Men vi skal tværtimod vise de politiske forskelle, for det er et politisk samarbejde. Hvis det lyder som om, vi laver hemmelige konsensusaftaler, så er der ingen, der gider høre om det,” siger hun.

Folkebevægelsen: Europagt vigtigere end valget…
Folkebevægelsen er grundlæggende enig i, at EU er et vigtigt emne – også i valgkampen.
– Jeg har på et tidspunkt påstået, at Danmarks tilslutning til Europagten vil få større betydning for almindelige lønmodtagerens vilkår i Danmark, end hvem som vinder det kommende folketingsvalg. Det er selvfølgelig en voldsom provokation. Ikke mindst for alle dem som håber, at et eventuelt nyt flertal i folketinget vil medføre store forandringer, har MEP Søren Søndergaard for nylig skrevet i sin blog på sorensondergaard.dk.
– Men det gør ikke påstanden mindre sand. Enhver regering ”“ uanset politisk farve og valgløfter ”“ vil være tvunget til at føre stort set den samme økonomiske politik. Med mindre den altså vælger at bryde med Europagten og bringe Danmark på direkte koalitionskurs med EU.


Læs hele interviewet hos NOTAT – klik her!
Læs Sørens blog “Europagten vigtigere end folketingsvalget?” – klik her!

Back To Top