fbpx skip to Main Content

Adfærdskodeks skal strammes

I marts blev tre EU-parlamentarikere afsløret i, at ville modtage penge for at stille forslag om deregulering af finansindustrien. Siden Sunday Times bragte afsløringen, har en gruppe i EU-parlamentet arbejdet på et sæt interne spilleregler for EU-parlamentarikere.

I det netop offentliggjorte udkast står der blandt andet, at EU-parlamentarikere forbydes at have jobs, der involverer lobbyvirksomhed i forhold til EU-politikker, mens de er valgt til Parlamentet.

Samtidig indeholder udkastet en bestemmelse om, at MEP’ere forpligtes til at oplyse andre indtægtskilder end deres parlamentarikerløn.

ALTER-EU (en organisation, der arbejder for gennemskuelighed og etisk regulering i EU-systemet) påpeger i en pressemeddelelse, at udkastet til regelsættet er et skridt på vejen. Men ALTER-EU kritiserer, at det stadig tilladt at blive lobbyist lige efter at man stopper som MEP’er. Ligeledes er der intet forbud mod, at EU-parlamentarikere bijobber ”“ heller ikke selv om der er en interessekonflikt med arbejdet som MEP’er.

På baggrund af udkastet siger Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, til Nyt fra EU-fronten.

– Der er gode ting i udkastet til nye interne spilleregler. Men forslaget går desværre ikke langt nok. F.eks. er der behov for en stærkere beskyttelse af “whistleblowers”, som er et afgørende redskab til at kunne bekæmpe korruption ”“ også blandt MEP’ere.

– Et andet problem er, at forslaget kun gør det frivilligt for EU-parlamentarikere at oplyse hvilke lobbyister de mødes med. Som skandalen i marts viste, bør en sådan registrering være obligatorisk. Det vil ikke forhindre korrupte MEP’ere, men det vil tydeliggøre hvornår man befinder sig på den forkerte side af stregen.

Mere information:

ALTER-EU’s hjemmeside

Søren Søndergaards blog, uge 13: Politik som forretning

Back To Top