fbpx Skip to content

Søger EU-hjælp i kamp mod OK-forhold

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] De norske arbejdsgivere tabte ellers med et brag ved Højesteret i marts, men nu forsøger de at få en alliance i stand med EU-kommissionen i deres kamp mod at skulle betale norsk overenskomst til de udenlandske arbejdere på værfterne.

Striden op gennem det norske retssystem handler om, hvorvidt overenskomstens bestemmelse om tillæg for ”udenbysarbejde” også s gælder udlændinge, som kommer til Norge for at arbejde på værfterne.

Udenbystillægget dækker rejser, kost og logi og et tillæg for at arbejde udenbys på 20 procent, samt en ugentlig arbejdstid på 37,5 time. Højesteret gav fagbevægelsen og den daværende rød/grønne regering medhold og fastholdt, at overenskomsten gælder på alle punkter ”“ også for udlændinge.

Den norske arbejdsgiverorganisation, NHO som førte sagen for værfterne, mener, at det form for ligebehandling er i strid med EU’s grundlæggende princip om fri levering af tjenesteydelser. Derfor ville værfterne have tillæggene inkluderet i grundlønnen, ligesom de udenlandske arbejdere skulle arbejde 40 timer om ugen.
De norske værftsoverenskomster er almengjort, netop fordi branchen var udsat for social dumping. Men almengørelsen var der ikke nogen vej uden om for værfterne end at betale tariffen.

(…)


Læs mere hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top