fbpx skip to Main Content

EU’s nedskæringspolitik bringer menneskerettigheder i fare

Menneskerettighedskommissær, Nils Muiznieks, ved Europarådet, kritiserer skarpt nedskæringspolitikken, da det har en negativ indflydelse på menneskerettighederne.

Ifølge Muinieks har nedskæringerne i de offentlige udgifter ikke haft den ønskede effekt på de nationale underskud. Det har omvendt betydet, at arbejdsrettigheder og levestandarder har lidt et knæk og øget fattigdommen i Europa.

I en rapport om menneskerettighedssituationen fastslår Europarådet desuden, at borgerrettigheder og politiske rettigheder er blevet svækket. Dette kommer blandt andet til udtryk ved, at befolkningerne ikke har indflydelse på nedskæringpolitikken.

Seneste nye udviklingen skete i weekenden, da man i Spanien valgte at støtte et lovforslag, som vil slå hårdt ned på civil ulydighed.

Spanierne er nogle af dem, som er hårdest ramt af krisen med kæmpe en arbejdsløshed på 26,7 % og en ungdomsarbejdsløshed på 57,4 %.

Forslaget indeholder bødestraf på op til 30.000 € (225.000 kroner) for overtrædelser såsom afbrænding af flag og uanmeldte demonstrationer foran parlamentet.

Desuden vil man kunne udstede bøder på op til 600.000 € (4,5 millioner kroner) for civil ulydighed ved atomkraftværker og lufthavne, eller for at påvirke valg.

I forbindelse med behandlingen af forslaget udtalte Muiznieks: “Når jeg ser en potentiel bøde på op til 600.000 €, vil jeg gerne have, at nogen kan overbevise mig om, at det er en proportional straf”.

Back To Top