fbpx Skip to content

Søndergaard: DK-formandskabet hjalp ikke de 25 millioner arbejdsløse

Debatten blev indledt af en tale af den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, hvorefter udpegede repræsentanter for de politiske grupper fik ordet. Søren Søndergaard talte på vegne af GUE-NGL.

Se live-optagelse af Søren Søndergaards tale til Helle Thorning-Schmidt. Søren er på 9.21:17 minutter inde i debatten. Klik på Sørens navn ude i menuen til højre for vinduet.

Søren Søndergaard udtaler:

“Sidste år gav det danske formandskab følgende løfte i sit program: ”Væksten og en højere beskæftigelse skal tilbage i Europa på både kort og lang sigt”.

I dag er det tid at gøre status. Og det må konstateres, at det i hvert fald ikke blev på kort sigt, at løftet blev indfriet. Tværtimod.

I går kom de nye arbejdsløshedstal. De er en menneskelig katastrofe. Aldrig i euroens historie har så mange været arbejdsløse.

Og denne katastrofe skyldes også EU’s nedskæringsdiktater, som det danske formandskab har støttet fra første dag.

Tag Irland som eksempel. På grund af finanspagten vil de være tvunget til at gennemføre voldsomme besparelser de kommende år.

Så store, at de svarer til at Irland skulle skære 2/3 af hele deres uddannelsessektor væk.

Og den ”Vækst og job-pagt”, som Rådsmødet vedtog i fredags, retter slet ikke op på sådanne konsekvenser af nedskæringspolitikken. Den er som et plaster på åbent benbrud.

Vi har i dag over 25 millioner arbejdsløse i EU. Og så vedtager Rådet en job-plan uden nogen konkrete målsætninger for hvor meget arbejdsløsheden skal nedbringes. Det er simpelthen ikke godt nok.

Da jeg talte ved indledningen af det danske formandskab sagde jeg, at befolkningerne ikke havde brug for flere EU-dikterede nedskæringer, men for arbejdspladser til at forbedre vores fælles velfærd. Og at det danske formandskab nu måtte vise, om det var en del af løsningen eller en del af problemet.

I dag må vi desværre konstatere, at det danske formandskab ikke blev en del af løsningen.”

Back To Top