fbpx Skip to content

Stop social dumpingArtikel i Nyhedsbrevet fra Folkebevægelsens faglige udvalg
September 2010

Omkring 15 polakker bor på en byggetomte i midten af Brønderslev og får omkring 50 kroner i timen af en entreprenør, der tidligere er idømt en bod i Arbejdsretten for ulovlig underbetaling. TIB i Nordjylland har kørt en blokade hen over sommeren, men der er endnu ingen overenskomst ”“ eller udsigt til at entreprenøren og hans østeuropæiske firma betaler sin gamle bod.
3F og TIB har i alt 42 sager, hvor Arbejdsretten har dømt østeuropæiske firmaer til at betale 29 millioner kroner i bod for ulovlig underbetaling. De har ikke betalt en krone af det.
Antallet af sager er stigende og underminerer ”“ sammen med en række domme fra EU-domstolen – ikke kun løn- og arbejdsforhold, men også selve den dansk arbejdsmarkedsmodel, fagbevægelsens aktionsret og i sin yderste konsekvens: fagbevægelsens eksistens.
Derfor tegner EU og den sociale dumping også til at blive et af de varme emner på 3Fs kongres i Aalborg den 11.-17. september. Det forventer Christian Juhl, som er formand for 3F Silkeborg og kandidat for Folkebevægelsen mod EU ved parlamentsvalget i 2009. Han vurderer, at det vil sætte sit præg på forbundets fagligt-politiske grundlag.


Hvad gør vi ved det?

Det faglige udvalg i Folkebevægelsen mod EU arrangerer en faglig landskonference sammen med bl.a. Fagbevægelsen mod Unionen og en lang række fagforeninger torsdag den 2. december i København. Konferencen skal klarlægge konsekvenserne af social dumping for løn, arbejdsvilkår og velfærden ”“ og ikke mindst diskutere de nødvendige løsninger og alternativer på kort og længere sigt.
Blandt oplægsholderne er en række af hverdagens eksperter fra lokale fagforeninger og arbejdspladser, professor Henning Jørgensen fra Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, politikere fra Folketinget samt EU-parlamentarikerne Ole Christensen (S), Emilie Turenen (SF) og Søren Søndergaard (Folkebevægelsen mod EU).
Læs mere om konferencen på hjemmesiderne faglig.folkebevaegelsen.dk og eufagligt.dk

Back To Top