fbpx Skip to content

Syriza vinder klar sejr i Græsk valg

Søndagens valg i Grækenland gav Syriza en klar valgsejr.

Syrizas leder, Alexis Tsipras, mangler derfor kun seks mandater for at kunne danne endnu en regering og her tyder alt på at der igen dannes en koalitionsregering med det nationalistiske parti De Uafhængige Grækere.

Valget i Grækenland kommer blot 8 måneder efter, at grækerne sidst var ved stemmeurnerne.

Det skete i januar hvor Syriza ligeledes blev det største parti. Dengang opstillede Syriza på en dagsorden om anti-korruption og anti-nedskæringspolitik.

Kampen imod EU
Det netop overståede valg er et resultat af sommerens forhandlinger i mellem EU og den græske regering, om betingelserne for nye lån til Grækenland.

Efter flere måneders tovtrækkeri, hvilket blandt andet indbefattede en græsk folkeafstemning, endte Tsipras med at acceptere de barske krav fra EU.

Tsipras’ beslutning skabte stor frustration, også blandt Syrizas egne medlemmer, og en del endte med at forlade partiet og stiftede i stedet partiet Populær Samling som en protest i mod Tsipras’ politik.

På den baggrund følte Tsipras sig nødsaget til at udskrive nyvalg og søge fortsat opbakning. Syriza fik 35,47 % og Populær Samling fik til sammenligning kun 2.86 % af stemmerne kommer dermed slet ikke ind i det græske parlament, da spærregrænsen er 3 %.

Gældsaftalen ligger fast
Hvad fremtiden vil bringe for Grækenland ligger hen i det uvisse.

Det er dog sikkert at der ikke bliver rokket ved sommerens gældsaftale, da kun KKE, de græske kommunister og fascisterne i Gyldent Daggry ikke ønsker aftalen.

n aftale som den internationale valutafond IMF ellers nægter at bakke op om, og kalder uansvarlig og urealistisk.

Back To Top