fbpx Skip to content

Tamiler kritiserer indblanding i fredsforhandlinger

Tamiler fra hele verden var i sidste uge samlet for at diskutere en ny FN-rapport, om de mulige krigsforbrydelser, begået af den singhalesiske regering i månederne januar til maj 2009. Konflikten mellem den singhalesiske regering og de Tamilske Tigre (LTTE) har varet i 25 år og har kostet mere en 60.000 mennesker livet. Alene i de sidste måneder af krigen blev titusinder af tamiler dræbt.

I rapporten bliver både LTTE og den singhalesiske regering anklaget for voldsomme overtrædelser af menneskerettighederne – som f.eks. bombardering af hospitaler og skibe fra Røde Kors, samt brug af civile som menneskeligt skjold.

Tilstede under høringen var både tamilske parlamentsmedlemmer, repræsentanter for tamilske foreninger verden rundt, samt vidner til krigens rædsler. På mødet blev en resolution vedtaget, hvori der både blev taget afstand fra EU’s salg af våben til det singhalesiske militær, samt blev opfordret til en uvildig undersøge af anklagerne om forbrydelser mod menneskeheden. Derudover blev mulighederne for at bevare freden i Sri Lanka også diskuteret.

Under høringen var der stor kritik af EU for deres indblanding i fredsforhandlingerne. I 2002 forsøgte Norge at føre fredsforhandlingerne mellem Sri Lankas regering og LTTE, men med EU’s stempling af LTTE som terrororganisation brød forhandlingerne sammen. EU var inden blevet advaret af både Norge og Våbenhvile observatør-korpset mod faren ved at sætte LTTE på listen over terrororganisationer. Siden da har der ingen forsøg været på at forhandle en våbenhvile igennem og indtil krigens afslutning i 2009 var der løbende voldsomme sammenstød med den singhalesiske regering og LTTE.

Parlamentsmedlemmer fra GUE/NGL erklærede under høringen at de ville arbejde for at få iværksat en uvildig undersøgelse af anklagerne om brud på menneskerettighederne og forbrydelser mod menneskeheden.

Back To Top