fbpx Skip to content

Thorning i EU: Jeg er ikke kandidat

I går aftes ankom regeringslederne fra EU’s 28 medlemslande til endnu et topmøde i Rådet i Bruxelles. Efter en uformel middag meddelte den danske statsminister Helle Thorning-Schmidt (igen), at hun ikke er kandifdat til en toppost i EU, selvom der går rygter om det i medierne,

”Jeg er statsminister i Danmark. Og det vil jeg rigtig gerne blive ved med at være”, sagde hun. Og tilføjede bl.a.:

”Vi skal snakke om EU’s prioriteter, før man begynder at snakke om, hvem der skal gennemføre de prioriteter. (”¦) Nu skal vi finde ud af, hvad der er Europas vigtigste opgaver de næste år. Det skal også være en del af samtalerne med det nye europaparlament”.

Og ligesom flere andre ledende folk i EU er hun bekymret for konsekvenserne af valgresultatet, hvor EU-kritiske kræfter af forskellige politisk observans vandt frem mange steder i EU-landene. Der tales nu derfor bl.a. om, at begrænse hvor mere EU skal lovgive om.

”Der er meget stor opbakning til det med, at nærhedsprincippet skal støves af igen og skal gælde i vores fremtidige arbejde”.

Situationen minder en del om 2005, hvor regeringslederne blev rystet af det franske og hollandske nej til EU’s grundlovstraktat. Men efter en kortvarig tænkepause blev traktaten blot møbleret om og trumfet igennem under betegnelsen Lissabon-traktaten. Uden nye folkeafstemninger i Frankrig og Holland.

Back To Top