fbpx Skip to content

Tillykke Norge med 40 året for nej til EU

25. september 1972 stemte den norske befolkning første gang om medlemskab af EF, som et flertal i det norske parlament Stortinget ønskede. 53,5 pct. stemte nej. 22 år senere prøvede tilhængerne igen, hvorpå 52,2 pct. stemte nej. Den seneste måling foretaget i juli viser, at 74,8 pct. i dag ville stemme nej. Og sådan har billedet set ud i alle norske meningsmålinger de senere år.

– 25. september er en mærkedag for os som arbejder for norsk suverænitet, folkestyre og at norsk politik og samfundsudvikling skal bestemmes af norske folkevalgte, ikke af teknokrater i Brussel. Den 25.september 1972 sagde flertallet af det norske folk for første gang nei til EU (den gang EF) i en folkeafstemming, efter en folkelig mobilisering uden sidestykke. Folkebevegelsen mot EF, som er Nei til EUs forgænger, klarede det mesterstykke at skabe en græsrodsbevægelse og en politisk alliance som til slut overvandt magteliten i Norge, siger Heming Olaussen, som i dag er leder af Folkebevægelsens norske søsterorganisation Nei til EU.

Men han påpeger samtidigt, at ja-siden arbejder videre med sine planer om at få Norge helt ind i EU en dag.
– I mellemtiden tilpasser de landet så godt de kan, først og fremmest via EØS. Kampen er således på ingen måde overstået, men i dag kan vi læne os lidt tilbage og glæde os over den enorme sejr som blev vundet 25. september 1972. Gratulerer!

Talsperson for Folkebevægelsen mod EU i Danmark, Rina Ronja Kari, ønsker Norge tillykke med 40-året:
– I dag er Norge et land med langt mere velfærd og vækst end EU- og eurolandene oplever. Et godt eksempel til efterfølgelse!

Læs mere hos Nei til EU – klik her!

Back To Top