fbpx Skip to content

Tyrkiet til EU: Vi har ikke længere brug for jer

Tyrkernes opbakning til EU er dalet fra godt 70 procent til lidt over 30 procent. Sinan Ãœlgün, der er direktør for tænketanken Edam i Istanbul, forklarer denne udvikling med tyrkernes voksende selvsikkerhed og tro på fremtiden. Tyrkiet har inden for de seneste år oplevet en enorm økonomisk vækst på trods af den økonomiske finanskrise. Samtidig har den nuværende regering spillet en aktiv udenrigspolitisk rolle på Balkan og i Mellemøsten. Den tyrkiske europaminister, Egemen Bagis, udlægger det i en udtalelse til tidsskriftet The Economist på den måde, at “Tyrkiet har mindre brug for Europa og Europa har mere brug for Tyrkiet.” I det hele taget er tyrkerne mindre entusiastiske med EU-projektet, og der er en tro på, at hvis de ikke lykkes med EU, så findes der andre alternativer.

Professor i statskundskab Cengiz Aktar fra Istanbuls Bahcesehir Universitet deler ikke den tyrkiske Europaministers udtalelse om, hvem der har mest brug for hvem. Ifølge Aktar, har EU stadig en stor betydning for Tyrkiet og omvendt. Tyrkiets største handelspartner er EU, og begge partere har strategisk brug for hinanden i Mellemøsten.

Både Sinan Ãœlgün og Cengiz Aktar mener, at udviklingen med tyrkernes opbakning til EU kan vendes, hvis de bliver mindet om, hvad EU-processen har gjort ved landet. Ifølge dem har EU-forhandlingsprocessen nemlig medført en række reformer i Tyrkiet, som før var helt utænkelige, og man tør nu tale om politiske sårbare spørgsmål, som man ikke kunne tidligere.

Back To Top