fbpx skip to Main Content

Udskydelse af tjekkisk dom forsinker traktaten

Den tjekkiske forfatningsdomstol meddelte tirsdag, at den først vil udtale sig om, hvorvidt Lissabon-traktaten er forenelig med national tjekkisk lovgivning i næste uge. Dermed vil den tjekkiske præsident Vaclav Klavs næppe sætte sin underskrift på den tjekkisk godkendelse af traktaten før EU-topmødet i Bruxelles torsdag-fredag i denne uge, som traktat-tilhængerne håbede på. Det betyder, at traktaten ikke er endegyldigt ratificeret – og at topposterne i EU, som traktaten definerer, ikke kan fordeles endnu.

Efter en høring i forfatningsdomstolen tirsdag i sagen, som 17 konservative senatorer har anlagt, sagde domstolen det vil indkalde til et nyt møde den 3. november, hvor det formentlig vil udtale sig.

Beslutningen betyder som sagt, at Nice-traktaten stadig gælder ved EU-topmødet i denne uge. Og i følge den udløber mandatet for den nuværende EU-Kommission på lørdag. Hvis Lissabon-traktaten falder endeligt på plads, skal der bl.a. vælges en EU-præsident og en EU-udenrigsminister (det sidste ikke af navn, men af gavn).

Til præsidentposten har den tidligere britiske premierminister Tony Blair, Luxembourgs statsminister Jean-Claude Juncker og den tidligere lettiske præsident Vaire Vike-Freiberga meldt sig som kandidater. Men det svenske EU-formandskab har meddelt, at den først vil have klarhed omkring den tjekkiske ratifikation, inden den ser på besættelsen af posterne.

Læs mere på bl.a….
EUobserver.com – klik her!
Det EU-kritiske netværk TEAMs hjemmeside – klik her!

Folkebevægelsen mod EU's Landssekretariat

Adresse:

Lyngbyvej 42
2100 København Ø

(+45) 3536 3740
fb@folkebevaegelsen.dk

Åbnings- og telefontider:

Tirsdage, onsdage og torsdage:
10:00 - 12:00 og 13:00 - 15:00

Mandage og fredage:
Telefonen er lukket og besøg på sekretariatet er efter aftale.

Tilmeld dig vores digitale nyhedsbrev

Back To Top