fbpx Skip to content

Ville stemme nej igen

Kommentar i Nordjyske Stiftstidende

I dag er det nøjagtig 40 år siden et flertal stemte ja til dansk medlemsskab af EF. Det var første gang, jeg kunne stemme, og det skete i Kaas forsamlingshus, og jeg var ikke det mindste i tvivl om, at jeg ville stemme NEJ! Det blev et nej i Kaas forsamlingshus, men desværre et ja i Danmark! Til gengæld har vi ikke ved efterfølgende afstemninger nogensinde stemt ja i samme forsamlingshus og jeg håber, det er en rekord, vi kan blive ved med at holde, for det er faktisk noget af en præstation!

Når jeg ikke var i tvivl om, hvad jeg ville stemme, var det bl. a. fordi, jeg fandt, at tilhængernes trusler var fuldstændig ude af trit med virkeligheden! Jamen, der var jo snart ikke den ulykke, der ikke ville overgå landet, hvis vi stemte nej. Samtidig mente jeg, at der var risiko for, at Danmark styk for styk ville miste selvstændighed både politisk og økonomisk.

Jeg husker daværende LO formand Thomas Nielsen over for arbejdsgiverformand Leif Harlwell udtale: ” Nødderne knækker vi selv”! Det er ikke just sådan, det er gået, når vi ser på, hvor stor indflydelse EF/ EU har på de danske arbejdsmarkedsforhold, desværre! Der blev osse givet udtrykkelig garanti for, at EF/ EU aldrig ville blande sig i, hvilken økonomisk og hvilken finanspolitik, der skal føres i de enkelte medlemslande, men hvordan er det så gået med den garanti? Det er gået så galt, at nu kan det danske Folketing ikke selv vedtage en Finanslov, før den er godkendt i EU!! På stort set alle områder har EU fået alt for meget indflydelse på, hvilken politik, der skal føres i Danmark -og det er faktisk gået lige nøjagtigt så galt, som man kunne frygte, og som mange modstandere hævdede op til folkeafstemningen om medlemsskab i 1972.

Da Danmark havde 25 års jubilæum som medlem af EF/ EU var der et længere interview i BT med daværende kommissær Henning Kristoffersen, der bl. a. udtalte: “Havde danskerne fået hele sandheden at vide om, hvad medlemskabet ville betyde, havde de aldrig stemt ja…”

Det er nok noget af det mest sandfærdige, der nogensinde er sagt om den sag, for vi har jo aldrig i Danmark fået den fulde sandhed af frygt for, at vi så ikke ” vil makke ret”.

Det er ikke særligt fremmende for demokratiet, vel? Når jeg tænker 40 år tilbage og gør en slags status på dagen, må det være, at Danmark har mistet al for megen selvbestemmelse og rent økonomisk er det bestemt heller ikke en fordel, idet det for en uges tid siden kom frem, at det giver et årligt underskud på op mod 6 mia kr. årligt for Danmark at være at medlem af EU! Tænk, hvad disse penge kunne bruges til af fornuftige formål, som f. eks. at undgå de asociale besparelser, der arbejdes på, som vil gå ud over de dårligst stillede, som syge, arbejdsløse, fleksjobbere, pensionister og kontanthjælpsmodtagere!!
Folkebevægelsen mod EU fortsætter ufortrødent kampen mod det udemokratiske EU, og vi siger stadig: ” Ja, til verden og nej til EU”.

Back To Top