fbpx Skip to content

Bagsiden af medaljonen

Debatindlæg i Kristeligt Dagblad

Det er nok ikke overraskende, at Arne Thøgersen fra Europabevægelsen i Kristeligt Dagblad i går roser EU’s indre marked.

Men sandheden er naturligvis, at historien om det indre marked er noget mere kompleks. Med udgangspunkt i det indre marked har EU for eksempel sørget for, at fagforeningerne ikke længere må konflikte mod virksomheder fra andre EU-lande, der arbejder i Danmark, men ikke giver danske arbejdsvilkår ( for eksempel løn). Det betyder en voldsom løndumping.

Det indre marked er også en udfordring for vores sundhed: Man må for eksempel ikke kræve, at økologiske spegepølser bliver mærket, hvis de indeholder nitrit og nitrat, som er kræftfremkaldende. Mærkningen kunne ellers betyde, at vi som forbrugere selv kunne vælge produktet fra.

Problemerne med det indre marked er altså mange, og meget kunne løses ved ikke at være med, men i stedet for indgå i det, der hedder EFTA, som er en frihandelsorganisation, der sikrer, at vi stadig kan handle og rejse frit – men samtidig giver mulighed for for eksempel forbrugerbeskyttelse.

Back To Top