fbpx Skip to content

ECB: Opkøb af statsobligationer skal redde euroen

Opkøbsprogrammet ‘outright monetary transactions’ drejer sig om opkøb af obligationer med en løbetid på tre år og har ingen øvre grænse for volumen af opkøb.

ECB’s direktør, Mario Draghi løftede allerede sløret for planen i starten af august, da han fastslog, at ECB var “parat til at gøre hvad som helst” for at redde euroen.

Det var et signal til finansmarkederne om at kriseramte lande som Spanien og Italien kunne forvente støtte fra centralbanken, hvilet fik lånerenten til at falde.

Efterfølgende har der været store slagsmål mellem Mario Draghi, og særligt direktøren for den tyske Bundesbank, Jens Weidmann, som offentligt har udtalt sin modstand overfor planen. Den tyske Bundesbank frygter, at et opkøbsprogram vil fjerne incitament for at gennemføre økonomiske reformer i kriseramte lande.

Derfor vil modtagerlande af opkøbsprogrammet blive underlagt de samme stramme strukturtilpasningsprogrammer, som er implementeret i de lande, der har fået lån under EU’s krisefonde (Grækenland, Irland, Portugal).

Back To Top