fbpx Skip to content

EL ud af europapolitisk aftale

Regeringen og de øvrige ja-partier forhandler for at få en ny europapolitisk aftale med Folketingets partier på plads, inden Folketinget går på sommerferie sidst i juni. I dag har Enhedslisten meddelt, at de trækker sig ud af forhandlingerne.

– Regeringen er desværre udenfor enhver pædagogisk rækkevidde og insisterer på at føre euro-politik uden at turde spørge befolkningen. Man vil gerne med i Bankunionen, men vil for alt i verden undgå en folkeafstemning. Det er hverken særligt modigt eller demokratisk. Den politik kan Enhedslisten selvfølgelig ikke støtte, forklarer Enhedslistens EU-ordfører Nikolaj Villumsen i en pressemeddelelse.

LA-veto?

I slutningen af marts gav Liberal Alliances EU-ordfører Merete Riisager indtryk af, at hun var klar til et veto mod aftalen, hvis ikke der kommer folkeafstemning om bankunionen:
”Vi vil ikke acceptere, at vi går ind i en bankunion uden at spørge befolkningen. Det er så fundamentalt, at det vil vi have en folkeafstemning om”, sagde hun til Altinget.dk.

Liberal Alliance har endnu ikke forladt forhandlingsbordet, men konstaterer, at regeringen endnu ikke har præsenteret andet nyt end, at de vil “ind i kernen af EU”.
– Vil de gerne ind i euroen? spørger Merete Riisager og afventer endnu svar på, hvad ja-partierne vil.

Da Liberal Alliance er et af partierne bag den gamle aftale, vil et LA-veto betyde, at en ny aftale først kan træde i kraft efter et folketingsvalg har lektor i politiologi ved Roskilde Universitet Flemming Juul Christiansen tidligere fastslået.

DF afventer også svar

– Det undrer mig meget at Dansk Folkeparti stadig sidder med ved forhandlingsbordet. Jeg gik og troede at DF var modstandere af euro’en, men de vil åbenbart gerne være med til at forhandle om at luske euro-politikken indad bagdøren. Det virker ærlig talt dybt utroværdigt, siger Nikolaj Villumsen fra EL om DFs fortsatte deltagelse i forhandlingerne.

Men ligesom Liberal Alliance vil DFendnu afvente regeringens svar på en række spørgsmål:
“Det er fint nok, den siger, Danmark skal være i kernen af EU, men hvad betyder det mere konkret? Det bliver jo afgørende for, om vi kan være med”, siger DFs EU-ordfører Pia Adelsteen på Altinget.dk i dag.

.

Back To Top