fbpx Skip to content

EU-domme dikterer pensioner

To sager ved EU-domstolen er ved at bane vej for EU-landenes pensionsordninger for deres offentligt ansatte bliver harmoniseret og ikke mindst privatiseret, skriver dagbladet Arbejderen i dag.

Det kan i sidste ende betyde, at vi i Danmark ikke kan opretholde de kollektive arbejdsmarkedspensioner, advarer Bente Sorgenfrey. Hun er formand for FTF, der er hovedorganisation for 450.000 hovedsageligt offentligt ansatte i Danmark.
Hun var med, da EU-domstolen den 12. januar havde en høringsrunde i forbindelse med indledningen af en retsag mod Tyskland. Danmark er nemlig sammen med Sverige gået ind på Tysklands side, netop fordi disse landes regeringer også erkender, at sagen vil have afgørende indflydelse på de danske og svenske arbejdsmarkedspensionsordninger.
– Arbejdsmarkedspensioner er ikke bare en vare der kan sendes i udbud. De er en del af en samlet kollektiv aftale, der indgås mellem arbejdsmarkedsparter og pilles der ved disse principper, undermineres hele den danske aftale model, siger Bente Sorgenfrey.

I retssagen står Tyskland under anklage for ikke have sendt arbejdsmarkedspensioner for offentligt ansatte i EU-udbud. Det er i strid med EU`s udbudsdirektiv, mener EU-kommissionen, der har anlagt sagen.
Sagen mod Tyskland er ikke den eneste i EU-kommissionens klapjagt på lande, der ikke i tilstrækkeligt omfang markedsgør deres pensionsordninger.
Kommissionen har fået medhold i en anden EU-retssag mod Tjekkiet, der for nylig blev dømt for ikke at have gennemført et EU-direktiv om arbejdsmarkedspensioner.


Læs hele artiklen på Arbejderens hjemmeside – klik her!

Back To Top