fbpx Skip to content

EU-kabalen om topposter er faldet på plads

I weekenden blev EU’s stats- og regeringschefer enige om at vælge den polske ministerpræsident Donald Tusk. Statsminister Helle Thorning Schmidt var ifølge flere medier i spil indtil sidste øjeblik, men måtte altså se sig slået af Tusk.

Tusk afløser belgieren Herman Van Rompuy og kommer dermed til at være præsident for Rådet bestående af medlemsstaterne for de næste to et halvt år med mulighed for forlængelse fem år.

Posten som præsident har været uofficiel indtil 2009, hvor man som følge af Lissabon-traktaten har oprettet en mere officiel post. Præsidenten er mest politisk og skal forsøge at bygge bro mellem de forskellige positioner i EU.

Således er den sidste brik i spillet om EU’s topposter faldet på plads. Formand for EU-parlamentet bliver igen den tyske socialdemokrat Martin Schulz. Som formand for EU-kommissionen bliver det Jean-Claude Juncker tidligere formand for Eurogruppen, som er landene i euroen. Sidst men ikke mindst skal italieneren Federica Morgherini være EU’s høje repræsentant for den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Det næste slagsmål i EU bliver spørgsmålet om kommissærposterne. Fra Danmark har man udnævnt Margrethe Vestager som én af meget få kvinder. EU-kommissærerne skal være på plads fra 1. november.

Back To Top