fbpx Skip to content

EU-kritikere gik frem ved irsk valg

Det irske valgresultat 2011
Antal mandater med tal fra 2007 i parantes.
Fine Gael 76 (51)
Labour Party 37 (20)
Fianna Fáil 20 (77)
Sinn Fein 14 (4)
United Left 5 (0)
Andre 14

Det irske 166 pladser store parlament Dáil Éireann vil fortsat være langt mere EU-begejstret end den irske befolkning. Men de EU-kritiske kræfter gik markant frem ved parlamentsvalget fredag i sidste uge.



Regeringens vej til nederlaget
Det nye parlament bliver en del anderledes end det, som blev valgt i 2007. Her fik det EU-positive konservative Fianna Fáil 77 mandater og dannede regering med det grønne parti, som havde 6 mandater. Det grønne parti har førhen været EU-kritisk og i en periode været repræsenteret i EU-parlamentet af den markante EU-modstander Patricia McKenna. Men i de senere år er partiet blevet mere EU-positivt.
Ved den første irske folkeafstemning om Lissabon-traktaten i 2008 var grønne politikere med i regeringens ja-kampagne. Alligevel stemte 53,4 pct. nej. Ved den anden irske Lissabon-afstemning i 2009 truede regeringen med, at et nyt nej ville koste arbejdsløshed og betyde fattigdom. Trods den massive skræmmekampagne fastholdt 32,9 pct. deres nej. Og selvom der blevet lovet jobs og velstand efter det ja, som traktat-tilhængerne fik trumfet igennem, så var det massefyringer og en voldsomt eskalerende økonomisk krise, der fulgte i kølvandet.
EU og den internationale valutafond IMF pressede i slutningen af 2010 Fianna Fáil til at acceptere en såkaldt hjælpepakke der rummede krav om voldsomme sociale nedskæringer, kraftige lønreduktioner og skattestigninger. Umiddelbart før vedtagelsen sprang de grønne fra regeringssamarbejdet, men det reddede ikke partiet.

Ny EU-positiv regering, men…
Fianna Fáil bevarede kun 20 pladser i det irske parlament ved valget i sidste uge, og det grønne parti gled helt ud. Det kristendemokratiske Fine Gael og socialdemokratiske Labour Party gik begge frem – Fine Gail fra 51 til 76 mandater og Labour fra 20 til 37 mandater. De to partier ”“ som nu forsøger at danne regering – er begge traktat-tilhængere, men ønsker at genforhandle den irske aftale med EU om den såkaldte hjælpepakke.
Det republikanske Sinn Fein, som er imod traktaten og klare modstandere af kriseaftalen med EU, gik markant frem fra 4 til 14 mandater. Og det nye venstrefløjssamarbejde United Left Alliance kom ind med 5 mandater: MEP Joe Higgins og Clare Daly fra Socialist Party, Joan Collins og Richard Boyd Barrett fra People Before Profit samt Seamus Healy fra Workers and Unemployed Action Group. Joe Higgins sidder i EU-parlamentsgruppen GUE/NGL, som Folkebevægelsen mod EU er teknisk tilknyttet. United Left Alliance er også traktat-modstandere og klare modstandere af kriseaftalen.

Folkets Agenda
Valget var også en succés for mange uafhængige kandidater, hvoraf 14 blev valgt. Blandt de valgte uahængige er den tidligere Sinn Fein-politiker Thomas Pringle. Han er en af de fire uafhængige kandidater, som har støttet den Folkets Agenda, som Folkebevægelsens irske søsterorganisation Peoples Movement fremsatte i forbindelse med valget. Agendaen rejser fem krav: Afvisning af gælden. * National kontrol over naturressourcer. * Modstand mod EUs konkurrence- og privatiseringspolitik. * Forsvar af irsk neutralitet og suverænitet. * Magt skal tages tilbage fra Bruxelles. Thomas Pringle har været en aktiv kraft i Peoples Movements kampagne ved folkeafstemninger.
En anden af de fire uafhængige kandidater, som støttede Folkets Agenda, er den tidligere Labour-politiker Catherine Connolly. Det var først efter en sidste fintælling af stemmerne i valgdistriktet Galway West natten til onsdag, at hun måtte erkende sig slået af en kandidat fra Fine Gael med ganske få stemmer.


Læs mere hos bl.a.:

Peoples Movement ”“ klik her!
Electionsireland.org ”“ klik her!
Wikipedia ”“ klik her!

Back To Top