fbpx Skip to content

EU’s redningsfond er kommet i problemer

Formålet med EU’s redningsfond, EFSF, er at undgå økonomisk kollaps i eurozonen ved at give gældsplagede lande adgang til fordelagtige lån. Slovakiet var det sidste af de 17 eurozonelande, der manglede at ratificere EFSF, men det slovakiske parlament vendte i går tommelfingeren nedad til forslaget.

Forinden havde den slovakiske premierminister, Iveta Radicova, bundet afstemningen op på et mistillidsvotum i håbet om at overtale et af de fire regeringspartier, Friheds- og Solidaritetspartiet, der før afstemningen havde udtrykt sin skepsis.

– Det er ikke Slovakiets ansvar at redde verden, sagde formanden for Friheds- og Solidaritetspartiet, Richard Sulik, ifølge Reuters.

Det lille regeringsparti stod ved sin skepsis og endte med at stemme nej til redningsfonden og dermed bekræfte mistillidsvotummet.

Slovakiet har dog ikke endeligt sagt nej til redningsfonden, idet et af oppositionspartierne, Smer, har lovet at stemme for redningsfonden, mod at der kommer et snarligt folketingsvalg.

Skulle afstemningen alligevel ende med endnu et nej, vil det dog næppe vælte hele EU’s redningsfond. Det siger Nordeas EU-analytiker, Anders Matzen, til Politiken.

– Man laver en eller anden aftale, så man skriver Slovakiet ud af fonden. Jeg tror ikke, at Slovakiet får lov til at stoppe det her, men de kan forsinke det, så man ikke kan beslutte det på næste topmøde

Dog mener Anders Matzen, at Slovakiets foreløbige nej til pakken er ubelejligt for EU.

– Der kommer grus i maskineriet i forhold til den køreplan, som man har. Nu er der skabt en større usikkerhed om planen, siger Anders Matzen til Politiken.

Back To Top