fbpx Skip to content

Forskere: EU’s energipolitik holder ikke

EU-kommissionens plan om, at 10 % af energien i transportsektoren skal leveres af vedvarende energi, er i høj grad baseret på biobrændstof. For at kunne nå dette mål skal millioner af hektar land udlægges til dyrkning af afgrøder til biobrændstof. Dette vil gå ud over fødevareafgrøder med prisstigninger og mangel på mad til følge. Det skriver organisationen Rainforest Rescue . De skriver samtidig, at EU-kommissionen har bestilt undersøgelser af biobrændstof, som skulle støtte EU’s politik, men at disse er blevet tilbageholdt eller omskrevet, da de ikke gav det ønskede resultat.

I Kommissionens beregninger tager man ikke højde for, at øget afbrænding af afgrøder og planter vil begrænse mængden af planter, der kan binde kulstof i naturen, og der vil derfor samlet set være mere CO2 i atmosfæren i stedet. Og det øgede behov for energiafgrøder til brug i bilernes brændstoftanke vil medføre, at skovarealer og naturområder vil blive ryddet til dyrkning af disse afgrøder.

Det er blandt andet denne udeladelse, de mange forskere fra en lang række af de mest anerkendte universiteter verden over protesterer imod. De opfordrer i deres brev kraftigt til, at EU-kommissionen medtager alle beregningerne, når de gør regnskabet op.

Hvordan man præcist indregner konsekvenserne af forandringerne i brugen af landbrugsjorden, er der ikke sikkerhed omkring, men forskerne siger klart i deres brev, at “… en politik, som udtrykkeligt tilskriver forandringerne en værdi af nul, er tydeligvis ikke støttet af videnskaben”.

Jens Andersen

Back To Top