fbpx Skip to content

EU sagsøges for manglende transparens

En gruppe af miljøadvokater hævder at manglende gennemsigtighed “… er ved at blive endemisk blandt EU-institutionerne”. Derfor har de valgt at lægge sag an mod Rådet og EU-kommissionen ved EU-domstolen, i to separate sager.

Gruppen mener blandt andet at EU-kommissionen har fejlet i at frigive “… dokumenter, der indeholder tidligere frigivne oplysninger om de negative klimapåvirkninger, ved udbredt anvendelse af biobrændstoffer”.

Sagen fokuserer på en kontroversiel rapport om anvendelse af biobrændsel, hvilken anklagerne mener, er blevet manipuleret af EU-kommissionen.

I april udgav International Food Policy Research Group (IFPRI) således en rapport, der antydede at EU’s biobrændselspolitik ville sikre en reduktion af CO2-udledningen. Senere blev det hævdet, at undersøgelsen var baseret på forfejlede antagelser indarbejdet efter opfordring af Kommissionens energidepartement.

Gruppen af miljøadvokater har gentagende gange forsøgt at få lov til at se de e-mails fra Kommissionen, der relaterede sig ændringer i rapporterne, men det har ikke været muligt. Derfor tager de nu sagen op.

– Kommissionen kører en uigennemsigtig operation, sagde Tim Grabiel, en af advokaterne indblandet i sagen

– Borgerne er nægtes retten til at deltage i beslutninger, der påvirker et flagskib i klimapolitikken og vil ikke kun påvirke deres liv, men også de kommende generationers, forsatte han

I en særskilt sag har gruppen af advokater ligeledes sagsøgt Rådet, som repræsenterer medlemsstaterne, på baggrund af en påstået manglende frigivelse af dokumenter.

Man har planer om at revidere loven om adgang til dokumenter, som går tilbage til 2002 og EU-kommissionen fremsatte derfor allerede i 2008 planer for at revidere loven. Planen er blevet kritiseret for at begrænse borgernes adgang til visse EU-dokumenter.

Sagen mod Rådet vedrører således Kommissionens afvisning af at udlevere en intern juridisk udtalelse om planerne for revisionen af loven om adgang til dokumenter.

– Det faktum, at vi er nødt til at sagsøge for manglende gennemsigtighed i forbindelse med revisionen af EU’s regler om gennemsigtighed siger meget om EU’s forpligtigelse til et åbent samfund, sagde Anais Berthier en af advokaterne indblandet i sagen.

Back To Top