fbpx Skip to content

EU-topmøde: Tom snak om vækstpakke

På det uformelle topmøde i Bruxelles i går aftes, besluttede EU’s stats- og regeringschefer, at der skal træffes en beslutning om en vækstpakke på EU-topmødet i juni.

Overalt i EU har befolkninger protesteret mod EU’s nedskæringer – særligt mod den såkaldte finanspagt (nedskæringstrakteten). Ifølge krikkerne kan man ikke skabe flere arbejdspladser og få gang i økonomien gennem nedskæringer.

Det var blandt andet på løftet om vækst og genforhandling af finanspagten, at den franske præsident, Francois Hollande, for nylig blev valgt.

Derfor har EU-lederne i dagene op til det uformelle topmøde gjort alt for at sælge topmødet som et ‘vækst-topmøde’.

Den danske statsminister har blandt udtalt, at “det at få styr på økonomien og få vækst i samfundet, det er to sider af samme sag. Det er alle enige om.”

Budskabet blev gentaget af Ministerrådets præsident, Herman Van Rompuy, på sin pressekonference efter topmødet.

“Det er helt klart, at det er en falsk debat at stille en modsætning op mellem ‘vækst’ og det at reducere sit underskud. Det er to sider af den samme mønt. Uden sunde offentlige budgetter kan der ikke være en bæredygtig vækst.”

Men det giver Folkebevægelsens Søren Søndergaard ikke meget for.

“Det må være lige så klart, at Hermans og Helles vækstsnak er tom så længe, de holder fast i finanspagten.”

“For det første, er der intet konkret i deres snak om vækst. For det andet, dikterer finanspagten nedskæringer, som reelt vil skabe mere arbejdsløshed. Hvis EU virkelig ønsker at skabe vækst og beskæftigelse, så er det første nødvendige skridt at droppe finanspagten” siger Søren Søndergaard.

Back To Top