fbpx Skip to content

EU-toppen skal vælge EU-statens præsident

I dag mødes EU’s regeringsledere til et ekstraordinært topmøde i Bruxelles. Det forventes, at de bliver enige om, hvem der skal være EU’s nye præsident og udenrigsminister bag lukkede døre ved en middag i aften.
Blandt kandidaterne til præsidentposten er belgiske Herman Van Rompuy, britiske Tony Blair, lettiske Vaira Vike-Freiberga, hollandske Jan Peter Balkenende og irske John Bruton. Som udenrigsminister er bl.a. italienske Massimo Dalema, svenske Carl Bildt, franske Bernard Kouchner og spanske Miguel Angel Moratinos på tale.
De store EU-lande Tyskland og Frankrig mistænkes at have aftalt, hvem de ønsker på posterne, hvilket skabt en del utilfredshed. Vaira Vike-Fireberga har udtalt, at det er på tide at ”EU holder op med opføre sig ligesom Sovjetunionen”.

– Om mindre end to uger skal EU-statens nye forfatning ”“ den såkaldte Lissabon-traktat ”“ træde i kraft. Da EU’s regeringsledere påbegyndte arbejdet med den for 10 år siden, skulle den gøre EU mere folkeligt legitimeret. Men da de franske og hollandske befolkninger sagde fra ved folkeafstemninger for fire år siden, vendte EU’s regeringsledere endegyldigt ryggen til befolkningerne og demokratiet. Derfor er det ikke overraskende, at dørene lukkes i aften, når EU’s regeringsledere vælgere EU-statens toplederne i en proces, hvor de stærkeste lande lægger linien, udtaler Rina Ronja Kari, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU.

– Det er i øvrigt bemærkelsesværdigt, hvordan ingen tøver med at bruge ordet EU-præsident i den danske offentlighed i dag. For fem år siden var der udsigt til, at danske vælgere fik mulighed for at stemme om EU-forfatningen. Så da Venstre skulle vedtage deres program ved EU-parlamentsvalget fjernede de ordet præsident fordi “det er en dårlig oversættelse, der skaber forkerte billeder hos folk”. Nu hvor regeringen og ja-partierne har frataget vælgerne deres demokratiske ret til en folkeafstemning, kan man lige så godt kalde en spade for en spade.

Ønskes yderligere kommentarer, så kontakt:
Rina Ronja Kari, talsperson for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 26 70 18 16 / e-mail: rina@folkebevaegelsen.dk
Ib Roslund, informationschef for Folkebevægelsen mod EU, på mobiltelefon 20 16 65 67 / ib@folkebevaegelsen.dk

Læs mere på www.folkebevaegelsen.dk

Back To Top