fbpx Skip to content

Eurokrisen ruller videre

Portugals regeringschef José Sócrates afviste tirsdag behov for hjælp fra EU til at blive reddet fra statsbankerot. Regeringen forsøger desperat at afværge statsbankerot ved at sælge statsobligationer. Men i finansverden vurderer flere, at det kun er et spørgsmål om tid, før Socrates alligevel beder EU om hjælp.
“Det er ikke længere et spørgsmål om, hvorvidt landet har behov for hjælp. Spørgsmålet er, hvornår Portugal vil bede om det”, udtaler Fredrik Erixon, chef for tænketanken The European Centre for International Political Economy i Bruxelles, i Berlingske Tidende i dag.

Når Socrates er tilbageholdende med, at bede om en såkaldt redningspakke fra EU, hænger det muligvis sammen med de krav, der følger med. EUs pakke til Irland har krævet voldsomme sociale nedskæringer, lønnedgange og stram kontrol med og styring af den økonomiske politik.
Irland er stadig ikke reddet fra at gå bankerot. I et forsøg på at afværge det, vil EU senere på måneden udstede obligationer, som Japan vil købe 20 pct. af. Kina har lovet at købe spanske statsobligationr for 45 mia. kroner og har allerede købt græske og portugisiske statsobligationer.

Udover Grækenland, Irland, Portugal og Spanien sælger også Tyskland, Italien, Holland og Ungarn statsobligationer for at modvirke krisen. Chefanalytiker i Danske Bank Steen Bocian advarer om, at et sammenbrud for euroen også vil få voldsomme konsekvenser for Danmark.

Back To Top