fbpx Skip to content

EU’s nedskæringer rammer kvinder hårdest

EU’s krav om nedskæringer på velfærden rammer især kvinder i den offentlige sektor, siger Rina Ronja Kari i sin tale 8. marts.

Der er nedlagt mere end 40.000 stillinger i den offentlige sektor de sidste fem år. Det rammer kvinderne hårdest. Her fra 8. marts-demo i FOA. Foto: Ali Nabulsi/Arbejderen

Når EU kræver, at medlemslandene sparer på de offentlige udgifter, rammer det kvinderne hårdest. Det er hovedbudskabet, når Folkebevægelsens Rina Ronja Kari taler til Kvindernes Internationale Kampdag i dag.

Det er sosu-assistenten, folkeskolelæreren og sygeplejersken, der står forrest i fyringskøen,
når de kommunale budgetter skal strammes for at vi overholder EU’s finanspagt.
Rina Ronja Kari

“Nedskæringerne rammer især de områder ude i kommunerne og regionerne, hvor der arbejder mange kvinder. Det er sosu-assistenten, folkeskolelæreren og sygeplejersken, der står forrest i fyringskøen, når de kommunale budgetter skal strammes for at vi overholder EU’s finanspagt. Og det er også kvinderne, der må holde hårdest for med dobbeltarbejde i hjemmet, når der er færre hænder til at passe børnene og de ældre,” siger Rina Ronja Kari.

At de offentlige nedskæringer især rammer kvinder bekræftes af Mari-Ann Petersen, der er formand for de københavnske social- og sundhedsassistenter i fagforeningen FOA.

”Den tidligere socialdemokratisk ledte regering valgte at tilslutte Danmark til EU’s Finanspagt, og det har medført, at den offentlige sektors handlefrihed og udvikling er underlagt stramme EU-regler,” siger Mari-Ann Petersen i et interview med Folkebevægelsens faglige nyhedsbrev.

Ifølge Mari-Ann Petersen er konsekvenserne, at der med afsæt i finanspagten er blevet nedlagt mere end 40.000 stillinger i den offentlige sektor de sidste fem år.

Omkring 76 procent af de cirka 491.000 ansatte i kommunerne er kvinder, og en undersøgelse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd sidste år viser, at kommunale besparelser især har ramt kvinderne.

“For mig hænger kvindekamp i 2017 helt klart sammen med kampen mod EU’s velfærdsnedskæringer,” siger Rina Ronja Kari.

Hun kan opleves den 8. marts klokken 17.30 på kampdagsmøde på Torvet 18 i Ringkøbing.

Back To Top